ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Τι είναι η ζώνη τράνζιτ που θα δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Γερμανία: Τι είναι η ζώνη τράνζιτ που θα δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Έπειτα από εβδομάδες έντασης με φόντο το πώς η Γερμανία θα αντιμετωπίζει το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, γεγονός που προκάλεσε τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, κατάφεραν έπειτα από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων και αντεγκλήσεων να συμβιβαστούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενδοκυβερνητική κρίση.

Η Γερμανία πρόκειται να δημιουργήσει τις λεγόμενες ζώνες τράνζιτ, κατά μήκος των νότιων συνόρων της, στη Βαυαρία, σε μια προσπάθεια να επιταχύνεται η απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα για χορήγηση ασύλου στη χώρα. Η απόφαση αυτή στοχεύει να βάλει τέλος στην μακρόχρονη αντιδικία για την πολιτική ασύλου της Γερμανίας, που πυροδοτήθηκε από την προσφυγική κρίση του 2015 και αποδείχθηκε ως η μεγαλύτερη πρόκληση στην 14χρονη θητεία της Μέρκελ στην καγκελαρία.

Ωστόσο, εγείρονται ερωτήματα, αναφορικά με το πώς θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο με αποτελεσματικό τρόπο, αλλά και το αν το τρίτο κόμμα του συνασπισμού, το SPD, θα δώσει τελικά την έγκρισή του για αυτό, δεδομένου ότι είχε απορρίψει αντίστοιχη πρόταση το 2015.

Η συμβιβαστική συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από έντονες αντιπαραθέσεις, με αποκορύφωμα την απειλή του Ζεεχόφερ να κλείσει μονομερώς τα σύνορα στη Βαυαρία σε ανθρώπους που ζήτησαν άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ, με τη Μέρκελ να είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο, φοβούμενη ότι θα αποτελούσε απειλή για την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της ζώνης Σένγκεν χωρίς διαβατήριο.

Τι συμφωνήθηκε

CDU και CSU συμφώνησαν ότι τα αποκαλούμενα κέντρα τράνζιτ θα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διασφάλιση των νότιων συνόρων της Γερμανίας, μέσω των οποίων εισέρχονται στη χώρα οι περισσότεροι από τους νέους μετανάστες, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες, οι αιτήσεις αύλου των οποίων είναι ευθύνη άλλης χώρας, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες, με τις οποίες η Μέρκελ έχει εξασφαλίσει διμερή συμφωνία, μπορούν να στέλνονται πίσω στην αντίστοιχη χώρα, έπειτα από σύντομη παραμονή τους στα κέντρα τράνζιτ, όπου θα εξετάζεται το αίτημά τους σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Όσοι φτάνουν στη Γερμανία από χώρα της ΕΕ με την οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία, θα επαναπροωθούνται άμεσα, χωρίς να εισέρχονται στη ζώνη τράνζιτ.

Το κύριο εμπόδιο σε αυτό, σύμφωνα με τον Guardian, είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία με την Αυστρία, που είναι και η χώρα από την οποία φθάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες στην Βαυαρία και παραμένει ασαφές αν η Βιέννη έχει την πρόθεση να συνάψει διμερή συμφωνία με τη Γερμανία.

Για την ώρα, η αυστριακή κυβέρνηση λέει πως αναμένει να δει τις λεπτομέρειες της γερμανικής πρότασης πριν λάβει αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί στο συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Αυστρία προετοιμάζεται για την αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορά της.

Τι είναι η ζώνη τράνζιτ

Πρακτικά, οι ζώνες ή τα κέντρα τράνζιτ, μπορεί να είναι χώροι περιφραγμένοι ή φυλασσόμενοι, όπου οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα φιλοξενούνται μέσα σε κοντέινερ ή σκηνές. Θα βρίσκονται στην «ουδέτερη ζώνη» στα σύνορα, όπου θα γίνονται και οι διαδικασίες που αφορούν εκείνους που έχουν υποβάλλει αίτημα για άσυλο. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν θα μπορούν να εξέρχονται από αυτά έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τις αιτήσεις τους. Παραμένει πάντως ασαφές το χρονικό διάστημα που θα κρατείται εκεί ο κάθε ένας από αυτούς, με τις υποθέσεις να μιλούν για περίπου μία εβδομάδα.

Τα εμπόδια και οι αντιδράσεις

Σημείο-κλειδί του συγκεκριμένου σχεδίου, είναι η συναίνεση του SPD σε αυτό, κάτι που δεν θεωρείται βέβαιο, δεδομένης της άρνησής του σε παρόμοια πρόταση το 2015.

Αντιδράσεις έχει εκφράσει και η αστυνομία, η παρουσία της οποίας θα είναι καίριας σημασίας στα συγκεκριμένα κέντρα. Όπως λέει ο αντιπρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών Γιοργκ Ράντεκ, το βασικό ελάττωμα της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι ότι αφορά μόνο τα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας, που είναι 500 μίλια, ενώ το υπόλοιπο τμήμα των γερμανικών συνόρων είναι 1.860 μίλια.

Κύριο επιχείρημα των αστυνομικών είναι το ότι πολλοί πρόσφυγες εισέρχονται στη Γερμανία εκτός των τριών βασικών σημείων ελέγχου που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα σύνορα Αυστρίας-Γερμανίας. Προσθέτουν μάλιστα πως το νέο σύστημα θα δώσει κίνητρο σε περισσότερους να περάσουν στη χώρα παράνομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ