ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Μην κατηγορείς τον εαυτό σου, λένε οι γονείς των εγκλωβισμένων παιδιών στον προπονητή

Ταϊλάνδη: Μην κατηγορείς τον εαυτό σου, λένε οι γονείς των εγκλωβισμένων παιδιών στον προπονητή
REUTERS/Soe Zeya Tun

Να μην κατηγορεί τον εαυτό του, λένε οι γονείς των παιδιών στον προπονητή  των 12 αγοριών που βρίσκονται επί μέρες εγκλωβισμένα σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη, ο οποίος τους ζήτησε συγγνώμη με επιστολή που τους έστειλε μέσω των δυτών.

Μετά τα γράμματα που έλαβαν από τα παιδιά τους, οι γονείς των 12 αγοριών, έγραψαν για πρώτη φορά σε εκείνα, αλλά και στον προπονητή τους.

«Προς όλα τα παιδιά», λέει το γράμμα της μητέρας του 14χρονου Nattawut Takamsai. «Δεν είμαστε καθόλου θυμωμένοι μαζί σας. Φροντίστε καλά τους εαυτούς σας. Μην ξεχνάτε να σκεπάζεστε με κουβέρτες, καθώς κάνει κρύο. Ανησυχούμε. Θα βγείτε σύντομα».

Η ίδια έγραψε στον προπονητή: «Θέλουμε να ξέρεις ότι κανένας γονέας δεν είναι καθόλου θυμωμένος μαζί σου, όποτε μην ανησυχείς γι’αυτό».

«Titan, σε περιμένω μπροστά από τη σπηλιά. Μου λείπεις πολύ. Πρέπει να κάνεις υπομονή και να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι. Μπορείς να το κάνεις και το πιστεύω ότι το μπορείς», έγραψε η μητέρα του Wiboonrungrueng.

Τα γράμματα παραδόθηκαν στα παιδιά και πάλι μέσω των δυτών, λίγη ώρα αφότου εκείνα είχαν γράψει στους γονείς τους, εκφράζοντας τις ελπίδες τους ότι οι Αρχές θα βρουν τρόπο για να βγουν σύντομα, πριν από την έλευση των μουσώνων.

«Είμαι καλά αλλά κάνει λίγο κρύο εδώ», έγραφε στο γράμμα του ο 13χρονος Duangpetch Promthep. «Μην ανησυχείτε και μην ξεχάσετε τα γενέθλιά μου».

«Είμαι καλά. Πείτε στον Yodo να με πάει για τηγανιτό κοτόπουλο», έγραφε ο 12χρονος Chanin Wiboonrungrueng.

Αντιμέτωποι με το χρόνο

Την ίδια ώρα οι Αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με το χρόνο για τη διάσωσή τους. Οι διασώστες προσπαθούν να καταστρώσουν ένα σχέδιο δράσης που να ελαχιστοποιεί τους κινδύνους. Ενώ πιστεύουν ότι έχουν ένα «παράθυρο» τριών ή τεσσάρων ημερών για τη διάσωση των παιδιών.

«Οι επόμενες τρεις ή τέσσερις ημέρες είναι ο ιδανικές για να πραγματοποιηθεί μια επιχείρηση διάσωσης… Αν περιμένουμε πολύ είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόση βροχή θα πέσει», είπε ο κυβερνήτης της περιοχής Narongsak Osatanakorn.

«Εάν το οξυγόνο πέσει σε επίπεδα κάτω του 12%, τότε θα επηρεαστεί ο εγκέφαλος των εγκλωβισμένων» τόνισε ο Osatanakorn, και συνέχισε: «Μπορεί να υποστούν κάποιο σοκ».

Ήταν μια εξαντλητική εβδομάδα για αξιωματικούς του Ναυτικού της Ταϊλάνδης, διασώστες και εθελοντές. Οι δύτες μερικές φορές ξοδεύουν έως και εννέα ώρες μέσα στο σπήλαιο για την τοποθέτηση καλωδίων ή την απομάκρυνση των εμποδίων.

Ένας πρώην δύτης του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού, ο 38χρονος Saman Kunan έχασε τη ζωή του χθες Παρασκευή στη διάρκεια επιχείρησης ανεφοδιασμού των παιδιών.

Το άγχος και οι συνεχείς δοκιμές

Η ανακάλυψη των παιδιών στην σπηλιά το βράδυ της Δευτέρας, αρχικά προκάλεσε ενθουσιασμό σε ολόκληρη την Ταϊλάνδη. Η διάθεση, ωστόσο, γρήγορα άλλαξε και το άγχος διαδέχθηκε τον ενθουσιασμό, έπειτα από την αναγνώριση ότι πρόκειται για μία από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις που έχει αναλάβει ποτέ το Ναυτικό.

«Εκείνο το βράδυ χαρήκαμε για κάποια δευτερόλεπτα. Και στη συνέχεια αγχωθήκαμε, γιατί είχαμε μια άλλη μάχη», δήλωσε ο Osatanakorn.

«Είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά», δήλωσε στην Guardian ο διοικητής του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σε ένα μικρό κέντρο διοίκησης στο λόφο πάνω από τη σπηλιά, οι αξιωματούχοι επί μία βδομάδα κάνουν σχέδια διαφυγής με βάση τις καιρικές προβλέψεις και τις πληροφορίες από τους δύτες μέσα από τη σπηλιά.

«Συνεχώς κάνουμε δοκιμές για να διασφαλίσουμε ότι όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Όλοι αισθάνονται ένα μεγάλο βάρος», λέει ο Osatanakorn.

Αλλά και οι οικογένειες των 12 αγοριών βρίσκονται από την αρχή και κάθε μέρα στην τοποθεσία, παρακολουθώντας τις εξελίξεις με αγωνία, ενώ συχνά-πυκνά μιλούν με τους κληρικούς και τις νοσοκόμες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ