ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Έρευνα για φόνο μετά το θάνατο γυναίκας που εκτέθηκε στο novichok

Βρετανία: Έρευνα για φόνο μετά το θάνατο γυναίκας που εκτέθηκε στο novichok
REUTERS/Henry Nicholls/File Photo

Έρευνα για φόνο ξεκίνησε η βρετανική αστυνομία έπειτα από τον θάνατο μιας γυναίκας στην πόλη Έιμσμπερι, στην κομητεία Γουίλτισιρ της νοτιοδυτικής Αγγλίας, η οποία είχε εκτεθεί στον νευροτοξικό παράγοντα novichok.

Η 44χρονη Ντον Στέρτζες πέθανε στο νοσοκομείο χθες το απόγευμα έχοντας εμφανίσει συμπτώματα στις 30 Ιουνίου σε σπίτι στην πόλη Έιμσμπερι της δυτικής Αγγλίας, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Σάλσμπερι, όπου πριν από τέσσερις μήνες ο ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια είχαν δηλητηριαστεί με την ίδια ουσία. Αναμένεται να διενεργηθεί νεκροτομή στην Στέρτζες, μητέρα τριών παιδιών απο το Ντάρινγκτον, και η οικογένειά της έχει ενημερωθεί σχετικώς, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο 45χρονος Τσάρλι Ρόουλι, ο οποίος επίσης εμφάνισε συμπτώματα μέσα στο ίδιο σπίτι στο Έιμσμπερι, παραμένει νοσηλευόμενος σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σατζίντ Ντάβιντ θα προεδρεύσει σήμερα σύσκεψης της επιτροπής επειγουσών καταστάσεων, Κόμπρα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού.

Η αστυνομία προσπαθεί ακόμη να διακριβώσει με ποιόν τρόπο εκτέθηκαν στην ουσία αυτή τα δύο πρόσωπα παρότι από τις εξετάσεις που έχουν διενεργηθεί έχει επιβεβαιωθεί ότι άγγιξαν ένα μολυσμένο αντικείμενο.

Σε ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική Αστυνομία αναφέρει ότι η πιθανότητα να συνδέεται το περιστατικό με τους Σκριπάλ με εκείνο με την Στέρτζες και τον Ρόουλι "είναι μια σαφής παράμετρος της έρευνας".

Εκπρόσωπος όμως δήλωσε ότι οι ερευνητές "δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν ο νευροτοξικός παράγοντας ήταν από την ίδια παρτίδα με εκείνη στην οποία εκτέθηκαν οι Σκριπάλ", ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ένας ανώτερος αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιτρομοκρατίας της χώρας.

Ο βουλευτής της περιοχής του Γουίλτσιρ Τζον Γκλεν είπε ότι η τοπική κοινότητα "αγωνιά" μετά την έναρξη αστυνομικής έρευνας για ανθρωποκτονία παρότι οι υπηρεσίες υγείας υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος για τους πολίτες είναι μικρός.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC επισήμανε ότι τα δύο πρόσωπα πιθανόν να πήραν στα χέρια τους κάποιο μολυσμένο αντικείμενο λόγω της "συνήθειάς τους να ψάχνουν σε κάδους απορριμμάτων".

Το novichok είχε αναπτυχθεί από τον σοβιετικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι εξέφρασε "σοκ και αποτροπιασμό" για τον θάνατο της Στέρτζες.

Ο θάνατος της Στέρτζες, μιας βρετανίδας πολίτη σε βρετανικό έδαφος, δίνει νέα τροπή στην έρευνα (για φόνο) με όλες τις διπλωματικές επιπτώσεις που συνεπάγεται.

Η Βρετανία είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ, καταγγέλλοντας την πρώτη γνωστή επίθεση με τέτοιο χημικό όπλο στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας—της χώρας όπου διεξάγεται φέτος το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου—έχει αρνηθεί οιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση του Μαρτίου και υποστηρίζει ότι επρόκειτο για ενέργεια των βρετανικών ή άλλων μυστικών υπηρεσιών για την υποκίνηση αντιρωσικής υστερίας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πιθανόν να υπάρξουν και νέες κατηγορίες τόσο από το Λονδίνο όσο και από τη Μόσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ