ΚΟΣΜΟΣ

Σπήλαιο Ταϊλάνδη: Την ερχόμενη Πέμπτη θα βγουν από το νοσοκομείο τα 12 παιδιά

Σπήλαιο Ταϊλάνδη: Την ερχόμενη Πέμπτη θα βγουν από το νοσοκομείο τα 12 παιδιά
Government Public Relations Department (PRD) and Government Spokesman Bureau/Handout via REUTERS

Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η υγεία των 12 μικρών ποδοσφαιριστών, που διασώθηκαν από την πλημμυρισμένη σπηλιά στην οποία είχαν εγκλωβιστεί για περισσότερες από δύο εβδομάδες, στην Ταϊλάνδη.

Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την προσεχή Πέμπτη, είναι προγραμματισμένο να βγουν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους από το νοσοκομείο της πόλης Τσιάνγκ Ράι, όπου νοσηλεύονται μετά την συγκλονιστική διάσωσή τους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Ταϊλάνδης, Πιγιασακόλ Σακολσαταγιαντόρν, η υγεία και των 13 βελτιώνεται. Κάποιοι είχαν πνευμονία όταν απεγκλωβίστηκαν αλλά τώρα αναρρώνουν, πρόσθεσε.

Κάποια από τα παιδιά είχαν χάσει έως και 5 κιλά σωματικού βάρους, επεσήμανε ο υπουργός, αλλά στο νοσοκομείο πήραν και πάλι βάρος ενώ επανέρχεται η όρεξή τους.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, τα αγόρια, ηλικίας 11 έως 16 ετών, καθισμένα στα κρεβάτια τους, φαίνονται καλά στην υγεία τους και ευχαριστούν τους διασώστες τους, σημειώνει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είμαι καλά τώρα», δήλωσε ένας 14χρονος που τον αποκαλούν Note. «Ευχαριστώ που με σώσατε».

«Ευχαριστούμε για όλη την ηθική υποστήριξη», δήλωσε ο 13χρονος Ντουανγκπέτς Προμτέπ, με τον ίδιο και άλλα μέλη της ομάδας να ζητούν τα αγαπημένα τους φαγητά όπως τραγανό χοιρινό με ρύζι ή σούσι.

Υπενθυμίζεται ότι, τα τελευταία μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδα των «Αγριόχοιρων» και ο 25χρονος προπονητής τους απεγκλωβίστηκαν από το σπήλαιο Ταμ Λούανγκ, κοντά στα σύνορα με τη Μιανμάρ, το βράδυ της Τρίτης, δίνοντας τέλος σε μια επικίνδυνη διάσωση και προκαλώντας παγκοσμίως ανακούφιση και χαρά.

Πάντως, παρόλο που η κατάσταση της υγείας τους βελτιώνεται, συνεχίζουν να υπάρχουν δυσκολίες. Μια από τις ανησυχίες είναι το πώς θα διαχειριστούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, δεδομένης της τεράστιας δημοσιότητας που έλαβε που η περιπέτειά τους εντός και εκτός της Ταϊλάνδης. Το θέμα έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή του Χόλιγουντ, με δύο εταιρίες παραγωγής να ενδιαφέρονται να γυρίσουν ταινίες για τα αγόρια και τη διάσωσή τους.

«Χρειάζεται να προετοιμάσουμε τα παιδιά και τις οικογένειές τους για το ενδιαφέρον που θα προκαλέσουν όταν βγουν», δήλωσε ο Πιγιασακόλ. Προειδοποίησε τους συγγενείς των παιδιών να αποφύγουν να δώσουν συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης καθώς υπάρχουν φόβοι ότι αυτό ίσως επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία.

«Όλοι συνεργάστηκαν καλά για να βγάλουμε τα παιδιά. Συνεργαστήκαμε καλά τότε και θα συνεργαστούμε καλά και τώρα προκειμένου να παιδιά να αναρρώσουν σωματικά και ψυχικά καθώς μεγαλώνουν», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ