ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς σαφή ατζέντα η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στο Ελσίνκι

Χωρίς σαφή ατζέντα η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στο Ελσίνκι
REUTERS/Carlos Barria/File Photo/File Photo

Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του ο Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη έχει στρέψει το βλέμμα της προς το Ελσίνκι και αναμένει με κομμένη την… ανάσα το τετ-α-τετ των δύο ανδρών. Όπως έγινε γνωστό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στο Ελσίνκι με καθυστέρηση μισής ώρας, κάτι που πιθανώς να καθυστερήσει και την συνάντηση των δύο ανδρών. Το CNNi μεταδίδει ότι και ο Αμερικανός πρόεδρος αναχώρησε από το ξενοδοχείο του αργότερα απ΄ ότι ήταν προγραμματισμένο.

Ο πλανητάρχης, μετά την συμμετοχή του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και το ταξίδι του στη Βρετανία, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και την βασίλισσα Ελισάβετ, επιβιβάστηκε στο Air Force One και έφτασε στο Ελσίνκι.

Ο προγραμματισμός, που έχει ανακοινωθεί, αναφέρει ότι η σύνοδος θα διαρκέσει τρεις ώρες και θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου από τους δύο ηγέτες.

«Πηγαίνω (στο Ελσίνκι) με χαμηλές προσδοκίες. Δεν πηγαίνω με υψηλές προσδοκίες» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CBS ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν τη συνάντηση.

Ωστόσο, όπως είπε, μπορεί να βγει «κάτι καλό» από το τετ-α-τετ, χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς θα μπορούσε να είναι αυτό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι προσέρχεται στις συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο χωρίς επίσημη ατζέντα αλλά είπε πως δεν αποκλείεται να ζητήσει από τον Πούτιν την έκδοση στις ΗΠΑ 12 πρακτόρων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν την περασμένη Παρασκευή κατηγορίες για παραβίαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016.

Όπως μεταδίδει το CNNi, τέσσερις ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τις κακές σχέσεις με τη Ρωσία.

Σε tweet του, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για «ανοησία» των προκατόχων του και την «στημένη» έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Τι προσδοκά η Ρωσία

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σχολιάζοντας τη συνάντηση, επεσήμανε πως η Ρωσία βλέπει τη Σύνοδο ως μια «ευκαιρία να εκτονωθεί η ένταση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις των δύο χωρών».

«Αυτό είναι που ελπίζουμε πραγματικά, ότι η συνάντηση αυτή θα μας επιτρέψει να κάνουμε τουλάχιστον ένα μικρό βήμα μακριά από την κρίση με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωπες οι διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

2018 07 16T102244Z 1255236664 RC163370EA50 RTRMADP 3 USA RUSSIA SUMMIT


Πηγή: Lehtikuva/Roni Rekomaa via REUTERS

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν εκπλήσσεται ιδιαίτερα από το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ.

«Κάθε αρχηγός κράτους μπορεί να καταλάβει αυτή την αρχή, διότι κάθε αρχηγός κράτους στις επαφές του με τους ξένους ομολόγους του υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, και ως προς αυτό ο πρόεδρός μας είναι πολύ πραγματιστής, ανοιχτός και συνεπής: πάντα λέει ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας και του ρωσικού λαού είναι το σημαντικότερο για αυτόν, και άρα σέβεται το γεγονός ότι η κοσμοθεώρησή του είναι παρόμοια με εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA, που επικαλείται ρωσική πηγή, η Μόσχα προτίθεται να συζητήσει θέματα σχετικά με τη στρατηγική ισορροπία δυνάμεων.

Η Μόσχα θα προτείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες την επανάληψη του διαλόγου για την στρατηγική ισορροπία δυνάμεων, δήλωσε η πηγή λίγες ώρες πριν από την συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στο Ελσίνκι.

Η Ρωσία αρνείται τους αμερικανικούς ισχυρισμούς για την ανάμειξη της Μόσχας στην εκλογική διαδικασία στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά είναι έτοιμη για «διάλογο για το θέμα», δήλωσε η ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ