ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Καλή αρχή η τετ-α-τετ συνάντηση με τον Πούτιν

Τραμπ: Καλή αρχή η τετ-α-τετ συνάντηση με τον Πούτιν
REUTERS/Kevin Lamarque

Μια «καλή αρχή» χαρακτήρισε την τετ-α-τετ συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το γεύμα εργασίας στο Ελσίνκι.

Η συνάντηση των δύο προέδρων ξεκίνησε με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση, καθώς ο κ. Πούτιν προσγειώθηκε στο Ελσίνκι μισή ώρα μετά την αναμενόμενη.

Σε δηλώσεις του μπροστά από τις κάμερες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τη σημερινή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού συνεχάρη τον Πούτιν για την επιτυχημένη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σημείωσε έχουμε πολλά καλά πράγματα να συζητήσουμε. Μεταξύ αυτών, είπε πως είναι το εμπόριο, η Κίνα και «ο κοινός μας φίλος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ».

Παράλληλα, έκανε λόγο για μία σημαντική ευκαιρία, καθώς για πολλά χρόνια οι δύο χώρες δεν τα πήγαιναν καλά. «Νομίζω πως έχουμε μία σημαντική ευκαιρία, καθώς, ειλικρινά, δεν τα πηγαίναμε πολύ καλά τα τελευταία χρόνια. Είμαι (σε αυτή τη θέση) λίγο διάστημα, αλλά πιστεύω πως στο τέλος θα αποκτήσουμε μία εξαιρετική σχέση».

Ο κόσμος θέλει να τα πηγαίνουμε καλά, είπε ακόμη ο Τραμπ, σημειώνοντας, σύμφωνα με το CNNi, πως οι χώρες τους έχουν στη διάθεσή τους το 90% των πυρηνικών όπλων του πλανήτη, γεγονός που δεν είναι καλό.

2018 07 16T111648Z 1955140614 RC154AB55AB0 RTRMADP 3 USA RUSSIA SUMMIT

Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque

Με τη σειρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε επίσης ότι έχει έρθει η ώρα να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν και ορισμένα διεθνή ζητήματα. «Υπάρχουν αρκετά και πρέπει να αρχίσουμε να τους δίνουμε σημασία» είπε ο Πούτιν.

Με καθυστέρηση ξεκίνησε η σύνοδος

Όπως έγινε γνωστό, ο Πούτιν έφτασε στο Ελσίνκι με καθυστέρηση μισής ώρας, όμως έφτασε πρώτος στον τόπο της συνάντησης. Ο Τραμπ κατέφτασε στον χώρο λίγο πριν τις 14:00.

Ο πλανητάρχης έχει μεταβεί στην φινλανδική πρωτεύουσα με χαμηλές προσδοκίες, όπως γνωστοποίησε σε συνέντευξή του την Κυριακή. «Πηγαίνω (στο Ελσίνκι) με χαμηλές προσδοκίες. Δεν πηγαίνω με υψηλές προσδοκίες» ,δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CBS ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν τη συνάντηση.

8ae8195d 9186 49a2 b824 21686b023929

Πηγή: CNNi

Ωστόσο, όπως είπε, μπορεί να βγει «κάτι καλό» από το τετ-α-τετ, χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς θα μπορούσε να είναι αυτό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι προσέρχεται στις συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο χωρίς επίσημη ατζέντα αλλά είπε πως δεν αποκλείεται να ζητήσει από τον Πούτιν την έκδοση στις ΗΠΑ 12 πρακτόρων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν την περασμένη Παρασκευή κατηγορίες για παραβίαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016. To tweet... όλο νόημα του Τραμπ

To tweet του Τραμπ πριν τη συνάντηση

Όπως μεταδίδει το CNNi, τέσσερις ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τις κακές σχέσεις με τη Ρωσία.

Σε tweet του, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για «ανοησία» των προκατόχων του και την «στημένη» έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Τι προσδοκά η Ρωσία

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σχολιάζοντας τη συνάντηση, επεσήμανε πως η Ρωσία βλέπει τη Σύνοδο ως μια «ευκαιρία να εκτονωθεί η ένταση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις των δύο χωρών».

«Αυτό είναι που ελπίζουμε πραγματικά, ότι η συνάντηση αυτή θα μας επιτρέψει να κάνουμε τουλάχιστον ένα μικρό βήμα μακριά από την κρίση με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωπες οι διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

2018 07 16T102244Z 1255236664 RC163370EA50 RTRMADP 3 USA RUSSIA SUMMIT copy

Πηγή: Lehtikuva/Roni Rekomaa via REUTERS

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν εκπλήσσεται ιδιαίτερα από το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ.

«Κάθε αρχηγός κράτους μπορεί να καταλάβει αυτή την αρχή, διότι κάθε αρχηγός κράτους στις επαφές του με τους ξένους ομολόγους του υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, και ως προς αυτό ο πρόεδρός μας είναι πολύ πραγματιστής, ανοιχτός και συνεπής: πάντα λέει ότι τα συμφέροντα τηςΡωσίας και του ρωσικού λαού είναι το σημαντικότερο για αυτόν, και άρα σέβεται το γεγονός ότι η κοσμοθεώρησή του είναι παρόμοια με εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ