ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ εξετάζουν «όλες τις επιλογές» που έχουν για να τερματιστεί η βία στη Νικαράγουα

Οι ΗΠΑ εξετάζουν «όλες τις επιλογές» που έχουν για να τερματιστεί η βία στη Νικαράγουα
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins/File Photo

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τόνισε την Πέμπτη (19/7) ότι εξετάζει «όλες τις επιλογές» για να σταματήσει τη βία στη Νικαράγουα, όπου κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και των ταραχών οι οποίες εκτυλίσσονται εδώ και τρεις μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 300 άνθρωποι, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι», υπογράμμισε ο Τοντ Ρόμπινσον, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιος για την περιοχή της κεντρικής Αμερικής.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε για να συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση του (προέδρου της Νικαράγουας, Ντανιέλ) Ορτέγα», πρόσθεσε ο Ρόμπινσον, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους.

Αυτοί που ευθύνονται για τη βία πρέπει «να δώσουν λόγο στη διεθνή κοινότητα για τις πράξεις τους», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας στο μεταξύ οργάνωνε εκδηλώσεις για να τιμήσει την 39η επέτειο από την επανάσταση των Σαντινίστας, της οποίας είχε ηγηθεί ο Ορτέγα. Στη Μανάγκουα, την πρωτεύουσα της Νικαράγουας, τέθηκαν σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Οι εορτασμοί διεξήχθησαν μία ημέρα μετά την καταδίκη της βίας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ο οποίος απαίτησε από τον πρόεδρο Ορτέγα να ικανοποιήσει ένα από τα κύρια αιτήματα των διαδηλωτών και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Νικαράγουα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ