ΚΟΣΜΟΣ

Διευκρινίσεις από την Αθήνα για άρνηση βίζας σε Ρώσους κληρικούς ζητά η Μόσχα

Διευκρινίσεις από την Αθήνα για άρνηση βίζας σε Ρώσους κληρικούς ζητά η Μόσχα
EPA

Στο «κόκκινο» παραμένουν οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας μετά τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών, με τη Ρωσία να ζητά διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά αναφορικά με δημοσιεύματα σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικές διπλωματικές Αρχές αρνούνται τη χορήγηση βίζας σε κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που επιθυμούν να μεταβούν στην Ελλάδα.

Στο θέμα αναφέρθηκε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, λέγοντας πως η Μόσχα με αφορμή τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, έστειλε σημείωμα στην ελληνική πρεσβεία στη ρωσική πρωτεύουσα, με το οποίο ζητά να αποσαφηνιστεί το θέμα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως «η οποιαδήποτε διάκριση γίνεται στην χορήγηση βίζας, είτε λόγω επαγγέλματος, είτε λόγω εθνικότητας, είναι απαράδεκτη και την καταδικάζουμε» τονίζοντας πως η ρωσική πλευρά έχει ζητήσει να ξεκαθαριστεί το θέμα.

«Η Μόσχα διαρκώς παρακολουθεί τη χορήγηση θεωρήσεων βίζας σε Ρώσους πολίτες και συνεπώς στείλαμε νότα στην ελληνική πρεσβεία, ζητώντας διευκρινίσεις και αναμένουμε την απάντηση της ελληνικής πλευράς, που είτε θα επιβεβαιώνει είτε θα απορρίπτει τις πληροφορίες», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Ρωσία ανακοίνωσε την απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών στον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά, ως απάντηση στις «μη φιλικές» ενέργειες της Αθήνας έναντι της χώρας. Ο Έλληνας πρέσβης εκλήθη στο ρωσικό ΥΠΕΞ προκειμένου να ενημερωθεί για τις κινήσεις της Μόσχας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, αλλά και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα ακόμη δύο Ρώσων αξιωματούχων.

«Στις 6 Αυγούστου, ο Έλληνας πρέσβης στη Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του παρουσιάστηκε υπόμνημα, με το οποίο ενημερωνόταν η Ελλάδα για τα αντίμετρα που ελήφθησαν από τη ρωσική πλευρά, σε απάντηση των μη φιλικών ενεργειών της Αθήνας εναντίον Ρώσων διπλωματών, τον Ιούλιο» ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ