ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Οι στόχοι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Υεμένη

ΟΗΕ: Οι στόχοι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Υεμένη
REUTERS/Khaled Abdullah

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς, τόνισε πως οι συνομιλίες ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη τον επόμενο μήνα θα επικεντρωθούν στην επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και στον αφοπλισμό.

Όπως είπε ο ίδιος, προσπαθεί να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της τριετούς σύγκρουσης, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι και η οποία έχει οδηγήσει την Υεμένη στα πρόθυρα του λιμού.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί από την υπό τη Σαουδική Αραβία συμμαχία στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες παιδιά που επέβαιναν σε σχολικό στη νότια επαρχά Σααντά την Πέμπτη.

Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στη Γενεύη στις 6 Σεπτεμβρίου.

«Κυρίως, επιχειρούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Υεμένης και στην Ansarullah (τους αντάρτες Χούτι) για θέματα σημαντικά για τον τερματισμό του πολέμου και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι», δήλωσε ο Γκρίφιθς στην αραβόφωνη εφημερίδα σαουδαραβικής ιδιοκτησίας Asharq Al-Awsat newspaper.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν σε άμεσες διαπραγματεύσεις.

Η συμμαχία των σουνιτικών αραβικών κρατών υποστηριζόμενη από δυτικές δυνάμεις, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία, παρενέβη στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη το 2015 εναντίον του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος των Χούτι για να αποκαταστήσει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χάντι.

Προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ απέτυχαν να καταλήξουν σε τερματισμό της σύγκρουσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ