ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Γένοβα: Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων

Τραγωδία στη Γένοβα: Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων
REUTERS/Stefano Rellandini

Με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο σημείο κατάρρευσης τμήματος της οδογέφυρας λίγο έξω από τη Γένοβα να συνεχίζεται, ο απολογισμός των θυμάτων διαρκώς αλλάζει. Σύμφωνα με την νέα ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 30 - τους 35, σύμφωνα με πηγές της πυροσβεστικής - ενώ πολλοί είναι οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τους εκατοντάδες επαγγελματίες και εθελοντές που συμμετέχουν στην επιχείρηση ενώ δεσμεύτηκε για την απόδοση ευθυνών το συντομότερο δυνατόν.

Κι ενώ ο κυβερνήτης της Λιγουρίας Τζιοβάνι Τότι προειδοποιεί πως ο αριθμός των 22 νεκρών θα αυξηθεί «σημαντικά», ο υφυπουργός Μεταφορών της Ιταλίας, Εντοάρντο Ρίξι είχε νωρίτερα γνωστοποιήσει πως τέσσερα άτομα είχαν ανασυρθεί ζωντανά από τα συντρίμμια και πως ο αριθμός των οχημάτων που είχαν εμπλακεί στο δυστύχημα, ανερχόταν στα περίπου 35 - περιλαμβανομένων και τριών φορτηγών.

Ένα τμήμα ασφάλτου μήκους 150 έως 200 μέτρων υποχώρησε, το μεσημέρι της Τρίτης, καταπλακώνοντας αυτοκίνητα και φορτηγά που περνούσαν από κάτω και κατακρημνίζοντας όσα βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή πάνω στη γέφυρα.

Καραμπινιέροι, αστυνομικοί, υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο, δίνοντας μάχη με το χρόνο προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τόνους τσιμέντου.

Η κατάρρευση της γέφυρας σημειώθηκε γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδας) εν μέσω ισχυρής καταιγίδας με καταρρακτώδη βροχόπτωση και ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων που φιλοξενεί η La Repubblica, η κατάρρευση της οδογέφυρας ίσως οφείλεται σε κεραυνό που έπεσε στην περιοχή. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει φυσικά να εξακριβωθεί από τις έρευνες, αλλά το οποίο φαίνεται να ενισχύεται και από το γεγονός ότι ένα σπίτι, που βρισκόταν δίπλα στην γέφυρα, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση. Δυο άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό, μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομείο της Γένοβας.

19909001 copy

Στο δυστύχημα ενεπλάκησαν περί τα 30 οχήματα και φορτηγά. Όπως κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός, κάποιοι οδηγοί αποδείχτηκαν εξαιρετικά τυχεροί, αφού για μερικές δεκάδες εκατοστά απέφυγαν την πτώση στο κενό - EPA/Rescuers

Η ιταλική αστυνομία πόσταρε στο Twitter βίντεο – ντοκουμέντο μερικών δευτερολέπτων από τη στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας ενώ εικόνες από αέρος καταγράφουν το χάος που έχει προκληθεί στην περιοχή, με την τεράστια γέφυρα κομμένη στα δύο.

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της κατάρρευσης της οδογέφυρας στη Γένοβα

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia πως είδε «οκτώ ή εννέα» οχήματα πάνω στη γέφυρα την ώρα που αυτή κατέρρεε και έκανε λόγο για «σκηνή από την Αποκάλυψη».

Η γέφυρα Μοράντι

Η γέφυρα Μοράντι που βρίσκεται στα δυτικά του μεγάλου ιταλικού λιμανιού, αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο και συνδέει το κέντρο της Γένοβας με το αεροδρόμιο και τις γύρω πόλεις. Επιπλέον, ο αυτοκινητόδρομος που διέρχεται από την οδογέφυρα είναι μια σημαντική αρτηρία προς την Ιταλική Ριβιέρα και τη νότια ακτή της Γαλλίας.

Έργα ανακαίνισης είχαν γίνει το 2016 στη γέφυρα, η οποία είχε εγκαινιασθεί το 1967 και έχει συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρο. Η εταιρεία που εξασφαλίζει τη λειτουργία της ανακοίνωσε πως, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση, εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων της, προσθέτοντας πως η γέφυρα βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση.

2018 08 14T133043Z 917017926 RC1E36F6A460 RTRMADP 3 ITALY MOTORWAY COLLAPSE

«Εδώ είναι κόλαση» λένε οι άνθρωποι της διάσωσης που συμμετέχουν στις έρευνες εντοπισμού θυμάτων. «Το γεγονός πως, ευτυχώς, η ισχυρή βροχόπτωση κόπασε, μας κάνει να ελπίζουμε πως η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα γίνει ευκολότερη», τόνισε ένας από αυτούς. - REUTERS/Stefano Rellandini TPX IMAGES OF THE DAY

Σύμφωνα, πάντως, με έκθεση που είχε συνταχθεί το 2011 από την ιταλική εταιρεία αυτοκινητοδρόμων Autostrade per l’Italia, εδώ και χρόνια η οδογέφυρα Μοράντι εμφάνιζε σοβαρά δείγματα φθοράς. Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ANSA επικαλούμενο στοιχεία από τη συγκεκριμένη έκθεση, «οι ουρές αυτοκινήτων και ο όγκος της κυκλοφορίας επιτάχυναν τη φθορά στη δομή της οδογέφυρας σε καθημερινή βάση στις ώρες αιχμής. Γι’αυτό και η συγκεκριμένη υποδομή υποβαλλόταν διαρκώς εδώ και χρόνια σε εργασίες συντήρησης».

Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση της Πυροσβεστικής της Γένοβας, η γέφυρα κατέρρευσε σε μεγάλο μέρος πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές. Τα συντρίμμια της άγγιξαν επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται από κάτω, όμως φαίνεται πως έχει πληγεί μόνο ο χώρος στάθμευσης του εργοστασίου. Το εργοστάσιο ήταν άδειο, καθώς είναι παραμονή της αργίας της 15ης Αυγούστου -- βρισκόταν εκεί μόνο μια ομάδα συντήρησης. Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια γύρω από τη Γένοβα έχουν διακοπεί.

«Τεράστια τραγωδία»

Για «τεράστια τραγωδία», έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο: «Μεταβαίνω άμεσα στην περιοχή αυτή. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούμε, με ειλικρίνεια, κοντά στις οικογένειες των θυμάτων», πρόσθεσε.

Παράλληλα θα μεταβεί στην Γένοβα και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ενώ αύριο θα επισκεφθεί το σημείο της κατάρρευσης και ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον φίλο ιταλικό λαό τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο τουίτερ: «Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για την τραγωδία της κατάρρευσης της γέφυρας Morandi στη Γένοβα και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή δίπλα στην Ιταλία και το φίλο ιταλικό λαό», αναφέρεται στην ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η ανάρτηση έγινε στα ιταλικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά.

Τη βαθιά του λύπη εξέφρασε μέσω Twitter ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: «Είμαι βαθιά λυπημένος από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα σήμερα, που έχει στοιχίσει πολλές ζωές. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκφράζω τη βαθύτατη συμπόνια και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους εκείνων που πέθαναν και στον ιταλικό λαό. Οι καλύτερες ευχές μου για δύναμη και θάρρος πηγαίνουν σε όλους εκείνους που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης».

«Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ιταλίας» και «είναι έτοιμη να προσφέρει όλη την απαραίτητη υποστήριξη», ανέφερε σήμερα στο Twitter ο Εμμανουέλ Μακρόν, μετά την κατάρρευση μιας οδογέφυρας στη Γένοβα που προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων.

«Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα, στους συγγενείς τους και σε ολόκληρο τον ιταλικό λαό», έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ανήρτησε το ίδιο μήνυμα μεταφρασμένο στα ιταλικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ