ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Αμερικανό πάστορα: Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια

Τραμπ για Αμερικανό πάστορα: Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια
REUTERS/Kevin Lamarque

Νέο μήνυμα έστειλε στην Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια για την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Θα έπρεπε να τον είχαν στείλει πίσω πριν πολύ καιρό και κατά τη γνώμη μου, η Τουρκία έχει συμπεριφερθεί πολύ, πολύ άσχημα» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Οπότε, η υπόθεση αυτή δεν έχει λήξει. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν μπορούν να παίρνουν τους ανθρώπους μας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε tweet του νωρίτερα σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πληρώσουν τίποτα στην Τουρκία» για την απελευθέρωση του πάστορα. Μάλιστα, αποκάλεσε τον Άντριου Μπράνσον «σπουδαίο πατριώτη όμηρο».

«Η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε τις ΗΠΑ για πολλά χρόνια. Τώρα κρατούν τον υπέροχο χριστιανό πάστορά μας, από τον οποίο τώρα θα ζητήσω να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σαν ένας σπουδαίος, πατριώτης όμηρος. Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, αλλά θα κάνουμε περικοπές στην Τουρκία» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Νέο «όχι» στην απελευθέρωση του πάστορα

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για την άρση του κατ΄ οίκον περιορισμού που έχει επιβληθεί στον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ο Άντριου Μπράνσον, με καταγωγή από τη Βόρεια Καρολίνα, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 από τις τουρκικές αρχές. Κατηγορείται για κατασκοπεία και «τρομοκρατική» δραστηριότητα και έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Έπειτα από έναν και πλέον χρόνο προφυλάκισης, τέθηκε τον Ιούλιο σε περιορισμό κατ΄οίκον, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αφεθεί ελεύθερος και να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόλις έγινε γνωστή η νέα άρνηση του δικαστηρίου, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας προσαρμόστηκε στις 6,23 λίρες στο δολάριο, από τις 6,04 που ήταν προηγουμένως

Ο συνήγορος του πάστορα Μπράνσον, ο Τζεμ Χαλαβούρτ, δήλωσε πως θα καταθέσει και πάλι προσφυγή σε δύο εβδομάδες.

Αντιπαράθεση Άγκυρας και Ουάσινγκτον

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν εκ νέου χτες, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν να προειδοποιεί την Άγκυρα ότι εάν δεν απελευθερωθεί άμεσα ο Αμερικανός πάστορας, θα επιβληθούν νέες κυρώσεις.

«Έχουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε, εάν δεν τον αφήσουν ελεύθερο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Τούρκοι δεν αποδείχτηκαν «καλοί φίλοι».

Η απάντηση από πλευράς της Τουρκίας ήρθε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί προβλήματα με τις ΗΠΑ.

Υπογράμμισε δε, ότι τα προβλήματα με τις ΗΠΑ μπορούν να λυθούν αλλά όχι «με την τρέχουσα προσέγγιση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ