ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Κώστας Κονδύλης, ο αρχιτέκτονας που άλλαξε το «πρόσωπο» της Νέας Υόρκης

Πέθανε ο Κώστας Κονδύλης, ο αρχιτέκτονας που άλλαξε το «πρόσωπο» της Νέας Υόρκης
YouTube

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας, ο οποίος συνεργάστηκε και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, Κώστας Κονδύλης.

Ο Κωνσταντίνος Κονδύλης, γνωστός και ως ο «αυτοκράτορας των ουρανοξυστών», πέθανε την Παρασκευή 17 Αυγούστου. Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες του Μανχάταν και τακτικός συνεργάτης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Σχεδίασε τα περισσότερα υψηλά κτίρια από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία της Νέας Υόρκης», έγραψε η Kathryn Brenzel του εξειδικευμένου στο real estate της ΝΥ therealdeal.com (TRD) αναφερόμενη στον θάνατο του Κώστα Κονδύλη, ο οποίος δήλωνε περήφανος για την ελληνική του καταγωγή.

Κατά τη διάρκεια των 50 και πλέον ετών σταδιοδρομίας στη Νέα Υόρκη, σχεδίασε πάνω από 86 κτήρια. Μεταξύ αυτών και ο Trump World Tower, 72 ορόφων, που αποτελεί ένα από τα πιο ψηλά κτίρια της πόλης και στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχαν προκληθεί αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής, αλλά και από τον ΟΗΕ, που δεν ήθελε το κτήριο να ξεπερνάει σε ύψος την έδρα του που βρισκόταν παραδίπλα.

Επιπλέον, σχεδίασε διάφορα κτήρια στο σύμπλεγμα Trump Place, όπως το Trump International Hotel and Tower.

Η δουλειά του στην 36th Street, συμπεριλαμβανομένου του Manhattan Place στο 630 First Avenue, που χτίστηκε το 1984, τράβηξε την προσοχή του νυν προέδρου των ΗΠΑ.

Στο ντοκιμαντέρ «Building Stories» του 2012, ο Κονδύλης αφηγείται ότι η συνάντηση με τον Τραμπ άλλαξε την πορεία της ζωής του για πάντα. «Είχε καταπληκτική αίσθηση του ντιζάιν, και μου άρεσε», εξηγεί ο Τραμπ στο ίδιο ντοκιμαντέρ και προσθέτει: «Ανέβηκα στο γραφείο του, τον είδα και άρχισα να του δίνω δουλειές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ