ΚΟΣΜΟΣ

Στις χώρες που μετέχουν στη Διάσκεψη το σχέδιο για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Στις χώρες που μετέχουν στη Διάσκεψη το σχέδιο για την υπερθέρμανση του πλανήτη
REUTERS/JACKY NAEGELEN

Ένα σχέδιο συμφωνίας υποβλήθηκε σήμερα στους διαπραγματευτές των 195 χωρών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Μπουρζέ, δύο ημέρες πριν από την αυλαία της συνόδου με στόχο στην επίτευξη μιας συμφωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


«Το κείμενο προσπαθεί να αντικατοπτρίσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τους εκκολαπτόμενους συμβιβασμούς» δήλωσε στην ολομέλεια ο πρόεδρος της COP21, Λοράν Φαμπιούς, ενώ παρουσίαζε το κείμενο των 29 σελίδων που «βεβαίως δεν αποτελεί την τελική εκδοχή» της συμφωνίας. «Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια συνολική άποψη σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και να επικεντρωθούμε στα πολιτικά ζητήματα που απομένουν προς επίλυση» συνέχισε ο ίδιος και επισήμανε ότι ο όγκος του κειμένου περιορίστηκε από τις 43 στις 29 σελίδες και ότι τα «τρία τέταρτα των προτάσεων που βρίσκονταν εντός παρένθεσης», δηλαδή τα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, διαγράφηκαν, αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. «Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά να κάνουμε» τόνισε ο Φαμπιούς που στοχεύει σε μια τελική έγκριση της συμφωνίας την Παρασκευή στις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Αυτή η συμφωνία αναμένεται να συμβάλει στο να αποφευχθούν οι πλέον δραματικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη όπως οι πλημμύρες, η ξηρασία, η τήξη των πάγων, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο σε πολλές περιοχές του πλανήτη η αγροτική παραγωγή και οι θαλάσσιοι πόροι. Οι υπουργοί θα εξετάσουν ενδελεχώς τα κείμενο με τη βοήθεια των ομάδων εμπειρογνωμόνων που συνεργάζονται πριν από τη σύγκληση μιας νέας συνεδρίασης αργότερα σήμερα. Κατόπιν θα ακολουθήσει ενδεχομένως μια νύχτα εντατικών διαπραγματεύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ