ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

«Κεραυνούς» κατά της Ελλάδας για το άσυλο στον Τούρκο  αξιωματικό εξαπολύει και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μερικές μόλις ώρες μετά τις σκληρές δηλώσεις του εκπροσώπου του AKP, Ομέρ Τσελίκ.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας βάζει «την υπογραφή του σε μια ακόμη σκανδαλώδη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης».

«Είναι μια απόφαση που όχι μόνο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας να πολεμά την τρομοκρατία αλλά παραβιάζει και τις διατάξεις της Συνθήκης της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων του 1951» γράφει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Αρνούμενη να εκδώσει τους προδότες, η Ελλάδα δημιουργεί προηγούμενο για τέτοιες αποφάσεις, κάτι που προσβάλει την συνείδηση του τουρκικού έθνους».

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές Αρχές δεν πρέπει να συνεχίσουν να επιτρέπουν στη χώρα τους να παρέχει ασφαλές καταφύγιο στους πραξικοπηματίες «χρησιμοποιώντας τη δικαιοσύνη ως δικαιολογία, ακόμη και αν αυτό παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας…».

Τσελίκ: Σκανδαλώδης η απόφαση

Νωρίτερα, σκανδαλώδη χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάσισε να παρέχει άσυλο σε αυτούς που κατέφυγαν στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Είναι μία σκανδαλώδης απόφαση που προστατεύει τους εχθρούς της Τουρκίας», αναφέρει ο Ομέρ Τσελίκ σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Συνεχίζοντας μάλιστα σε υψηλούς τόνους, τονίζει πως «ο αγώνας ενάντια στους πραξικοπηματίες είναι ανάλογος με αυτόν κατά των τρομοκρατών. Οι δικαστικές αποφάσεις για την προστασία τους, σημαίνει ότι στηρίζουν το πραξικόπημα. Ξεκάθαρα η ελληνική δικαιοσύνη πήρε το μέρος των εχθρών μας και των συνωμοτών. Αυτή είναι μία πολύ χειρότερη στάση από ό,τι να υποστήριζαν τρομοκράτες».

Ξεκαθάρισε παράλληλα πως η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά των πραξικοπηματιών και της τρομοκρατίας, προειδοποιώντας πως κατά τη διάρκειά του «δεν πρόκειται να ξεχάσουμε αυτούς που υποστηρίζουν τρομοκράτες είτε με όπλα, είτε με δικαστικές αποφάσεις».

Ταξιδιωτικά έγγραφα αποκτά ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσίευση της ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής να ακυρωθεί το άσυλο που είχε χορηγηθεί στον Τούρκο πιλότο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, ανάβει «πράσινο φως» για την απόκτηση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης δεν αποδείχτηκε ότι ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών.

Μάλιστα γίνεται αναφορά στους ισχυρισμούς του ότι διέπεται από τις αρχές του Δυτικού Πολιτισμού και πως ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών.

Γίνεται δεκτός, δηλαδή, ο ισχυρισμός του πως δεν ανήκε στο κόμμα του Γκιουλεν «γιατί και αυτό (σ.σ εκτός απο τον Ερντογάν) αποσκοπεί στην ισλαμοποίηση της Τουρκίας».

Μάλιστα στην πολυσέλιδη απόφαση γίνεται ειδική μνεία στη συνθήκη της Γενεύης σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να της εκδηλώνει εκείνος ρητά αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης (σ.σ Τουρκία εν προκειμένω) :

«Η απόφαση της επιτροπής ασύλου (που του χορηγεί άσυλο) είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος (σ.σ Τούρκου πιλότου ) στη χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό Κράτος πολιτικών πεποιθήσεων».

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η Τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και τη διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάση περιπτώσει εγνώριζε την οργάνωσή του». Σημειώνεται ότι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται σε καθεστώς «περιορισμένης» ελευθερίας, ενώ ήδη σε 3 από αυτούς έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα.

Ο Οζκαϊνάκτσι, όμως, είναι ο πρώτος η υπόθεση του οποίου τελεσίδικησε σε πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο Επικρατείας και συνεπώς είναι ο πρώτος που θα πρέπει να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα , όταν όμως το αποφασίσει η Ελληνική Πολιτεία.

Ωστόσο ακόμα κι αν του χορηγηθούν, για να φύγει από τη χώρα θα πρέπει να γίνει δεκτός από άλλη χώρα.

Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσπάθεια διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και ενός κράτους που θα δεχτεί να τον φιλοξενήσει ως πολιτικό πρόσφυγα . Η απόφαση αυτή (1694/18) λύνει πιλοτικά όλα τα νομικά θέματα της υπόθεσης των Τούρκων αξιωματικών ωστόσο δεν σημαίνει πως οδηγεί αυτόματα στη «δικαίωση» και τους υπόλοιπους 7 αφού πρόκειται για εξατομικευμένη κρίση με βάση τα πραγματικά περιστατικά που εξετάστηκαν για το πρόσωπο του Οζκαϊνάκτσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ