ΚΟΣΜΟΣ

H ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε το διάταγμα για την εκταφή του δικτάτορα Φράνκο

H ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε το διάταγμα για την εκταφή του δικτάτορα Φράνκο
REUTERS/Juan Medina

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας ξεκίνησε τη διαδικασία για την εκταφή του πρώην δικτάτορα Φράνκο από το αμφιλεγόμενο μαυσωλείο του με την έγκριση ενός διατάγματος από το υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο.

«Γιορτάζουμε τα 40 χρόνια της δημοκρατικής Ισπανίας, μιας σταθερής και ώριμης συνταγματικής τάξης (...) και αυτό δεν είναι συμβατό με έναν κρατικό τάφο όπου κάποιος συνεχίζει να εξυμνεί το πρόσωπο του Φράνκο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την Κάρμεν Κάλβο, η εκταφή των λειψάνων, στην οποία αντιδρά σφόδρα η οικογένεια του πρώην δικτάτορα, μπορεί να πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους.

Το διάταγμα που ενέκρινε η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο όπου οι Σοσιαλιστές μπορούν να στηριχθούν στις ψήφους της ριζοσπαστικής αριστεράς των Podemos, των καταλανών υποστηρικτών της ανεξαρτησίας και των βάσκων εθνικιστών προκειμένου να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

Ο Φράνκο, νικητής του τρομερού ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-1939) έπειτα από πραξικόπημα κατά της Δεύτερης Δημοκρατίας, όρισε τις τύχες της χώρας μέχρι τον θάνατό του το 1975 και ενταφιάσθηκε στην Valle de los Caidos (Κοιλάδα των Πεσόντων), στο πλευρό του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, ιδρυτή του φασιστικού κόμματος Φάλαγξ, στο μνημειακό σύμπλεγμα που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Μαδρίτη.

Ένας σταυρός ύψους 150 μέτρων δεσπόζει στο μαυσωλείο το οποίο στεγάζει επίσης τις σορούς 27.000 φρανκιστών μαχητών και 10.000 δημοκρατικών. Για τον λόγο αυτόν, ο δικτάτορας Φράνκο προέβαλε το μνημείο ως τόπο συμφιλίωσης.

2018 08 24T110254Z 10225279 RC1760C573D0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS FRANCO

REUTERS/Juan Medina

Όμως, το μνημείο θεωρείται επίσης και σύμβολο διχασμού και απαξίωσης των δημοκρατικών, οι σοροί των οποίων εκτάφηκαν από ομαδικούς τάφους και νεκροταφεία και ενταφιάσθηκαν εκεί χωρίς να ζητηθεί η άδεια των συγγενών τους. Εκτός αυτού, 20.000 πολιτικοί κρατούμενοι συμμετείχαν στην οικοδόμηση του μαυσωλείου (1940-1959).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημόσιου οργανισμού που διαχειρίζεται το μαυσωλείο, οι επισκέψεις αυξήθηκαν δραματικά μετά την ανακοίνωση του Σάντσεθ: 38.269 τον Ιούλιο, έναντι 23.135 τον Ιούνιο.

Εδώ και περισσότερο από δύο μήνες, η κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται σε απόφαση υπέρ της εκταφής που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο το 2017, εργάζεται διακριτικά για να βρει την κατάλληλη νομική φόρμουλα.

Το λογικότερο σενάριο θα ήταν η μεταφορά της σορού του Φράνκο στον οικογενειακό τάφο του κοιμητηρίου του Πάρδο, κοντά στην Μαδρίτη. Όμως η οικογένεια του δικτάτορα είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την εκταφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ