«Όχι» από Μέρκελ στην υποχρεωτική στράτευση
Η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε την ιδέα να θεσπιστεί εκ νέου η υποχρεωτική στράτευση ή η προσφορά κοινωφελούς εργασίας στη Γερμανία, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που παραχώρησε την Κυριακή, επιμένοντας στην πάγια θέση της εντός των ορίων του διαλόγου που διεξάγεται για το ζήτημα αυτό στο κόμμα της καγκελαρίου, την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
«Δεν θέλω να θεσπιστεί εκ νέου η (υποχρεωτική) στράτευση σε εθνικό επίπεδο», τόνισε η Μέρκελ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, το ARD, επτά χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας κατάργησής της κατά φάσεις.
Μια μερίδα στελεχών της CDU - της οποίας ηγείται η Γενική Γραμματέας του κόμματος, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ - ασκεί πίεση να θεσπιστεί εκ νέου η υποχρεωτική στράτευση ή η προσφορά κάποιου άλλου είδους κοινωφελούς εργασίας για τους νέους Γερμανούς και τους μετανάστες.
Όμως πολλοί επικριτές της πρότασης αυτής, τόσο στην CDU όσο και στο βαυαρικό αδελφό της κόμμα, την Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), υπογραμμίζουν τα κόστη που θα είχε αυτή η απόφαση και τη μείωση που θα συνεπαγόταν στα διαθέσιμα ποσά στον προϋπολογισμό για τον εκσυγχρονισμό της Bundeswehr, του ομοσπονδιακού επαγγελματικού στρατού.
Η υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίσης στέλεχος της CDU, έχει εκφράσει και αυτή την αντίθεσή της στην ιδέα.
Η διαδικασία του τερματισμού της υποχρεωτικής στράτευσης των πολιτών είχε αρχίσει στη Γερμανία το 2011, μετά την κυβερνητική απόφαση η Μπούντεσβερ να μετατραπεί σε αμιγώς επαγγελματικό στρατό.
Ινδία: Τουλάχιστον 16 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι μετά από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο
18:17
Ομολόγησε κατασκοπεία υπέρ της Κίνας ο 50χρονος σμήναρχος - Η δράση του και πώς εντοπίστηκε
18:08
«Βιολάντα»: Έφοδος στα σπίτια του ιδιοκτήτη και του τεχνικού ασφαλείας
17:57
Ζαχαράκη: Την Τρίτη στη Βουλή η πρόταση μας για τις αλλαγές στο Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο
17:51