ΚΟΣΜΟΣ

Ροχανί: Θα εξαλείψουμε κάθε σχέδιο της Δύσης κατά της χώρας μας

Ροχανί: Θα εξαλείψουμε κάθε σχέδιο της Δύσης κατά της χώρας μας
President Official Website//Handout via REUTERS

Ηχηρό μήνυμα κατά των ΗΠΑ έστειλε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, τονίζοντας πως η χώρα θα ξεπεράσει τις κυρώσεις, που επέβαλαν εκ νέου οι Ηνωμένες Πολιτείες σε βάρος της Τεχεράνης, και διαμηνύοντας πως κυβέρνησή του να εξαλείψει κάθε σχέδιο της Δύσης κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση, ο Ροχανί δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ξεπεράσει τις οικονομικές προκλήσεις και θα δείξει «στους αντι-Ιρανούς αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο» ότι οι κυρώσεις θα καταρρεύσουν.

«Τα οικονομικά προβλήματα είναι οξέα, αλλά πιο σημαντικό από αυτό είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη τους στο μέλλον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και αμφιβάλλουν για τη δύναμή της», είπε ο Ροχανί απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σε σχέση με τον χειρισμό θεμάτων όπως η οικονομία εν μέσω των αυξανόμενων τιμών και της ανεργίας. «Θέλω να διαβεβαιώσω το ιρανικό έθνος ότι δεν θα επιτρέψουμε να πετύχει η συνωμοσία των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Στο μόνο που θα χρησιμεύσουν οι κυρώσεις είναι να συσπειρώσουν τη χώρα. Δεν φοβόμαστε την Αμερική ή τα οικονομικά προβλήματα. Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Το κοινοβούλιο κάλεσε τον Ροχανί για πρώτη φορά να απαντήσει σε ερωτήσεις για την ισχνή οικονομική ανάπτυξη και την αυξημένη ανεργία αλλά ο Ροχανί δήλωσε ότι τα προβλήματα άρχισαν όταν η Ουάσινγκτον επέβαλε εκ νέου κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Ροχανί, ένας πραγματιστής που μείωσε την ένταση με τη Δύση υπογράφοντας τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015, αντιμετωπίζει τώρα την αντίδραση των σκληροπυρηνικών σε σχέση με την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία.

Σκληροπυρηνικά στοιχεία στο κοινοβούλιο ασκούν πιέσεις στον Ροχανί να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της οικονομικής του ομάδας για να προστατεύσει καλύτερα την οικονομία από τις ενέργειες του Τραμπ και να περιορίσει τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης.

Ο Ροχανί είπε ότι τα προβλήματα άρχισαν με τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στις αρχές Ιανουαρίου όταν πολλοί Ιρανοί, αγανακτισμένοι από την αύξηση των τιμών, βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Οι διαμαρτυρίες συνετέλεσαν στην απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα», δήλωσε ζητώντας από τους βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση και να μην συντείνουν στο αντικυβερνητικό κλίμα.

Οι βουλευτές ρώτησαν γιατί η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην αγορά ξένου συναλλάγματος και ζήτησαν εξηγήσεις γιατί, δύο και πλέον χρόνια μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, οι ιρανικές τράπεζες ακόμη έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως.

Ο Ροχανί διόρισε νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας και έκανε δεκτή την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, λέγοντας ότι αναγνωρίζει την ανάγκη για ανασχηματισμό του οικονομικού του επιτελείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ