ΚΟΣΜΟΣ

Δίωξη σε άνδρα που απείλησε να σκοτώσει εργαζομένους της Boston Globe

Δίωξη σε άνδρα που απείλησε να σκοτώσει εργαζομένους της Boston Globe
REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Οι ομοσπονδιακές Αρχές άσκησαν δίωξη σήμερα σε έναν άνδρα από την Καλιφόρνια με την κατηγορία ότι απείλησε να σκοτώσει εργαζομένους της Boston Globe με αφορμή την πρωτοβουλία που ανέλαβε η εφημερίδα για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου, στην οποία συμμετείχαν και εκατοντάδες άλλα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Ρόμπερτ Τσέιν, 68 ετών, αποκάλεσε τους δημοσιογράφους «εχθρούς του λαού» σε αλλεπάλληλα απειλητικά τηλεφωνήματα που έκανε. Την ίδια φράση χρησιμοποιεί και ο Τραμπ για να επικρίνει τα μη κολακευτικά δημοσιεύματα για τον ίδιο.

«Όποιος, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, εκφοβίζει άλλους απειλώντας τη ζωή τους, θα διώκεται από αυτό το γραφείο» ανέφερε ο Άντριου Λέλινγκ, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Μασαχουσέτης τον οποίο διόρισε στη θέση αυτή ο Τραμπ.

«Σε μια εποχή εντεινόμενης πολιτικής πόλωσης και εν μέσω των αυξανόμενων επεισοδίων μαζικών πυροβολισμών, οι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχουν την πολιτική ρητορική τους. Διαφορετικά θα το κάνουμε εμείς», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.

Ο Τσέιν, ο οποίος ζει στο Ενσίνο της Καλιφόρνιας, συνελήφθη την Τετάρτη και του ασκήθηκε δίωξη με την κατηγορία της απειλής. Αν κριθεί ένοχος μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών και πρόστιμο 250.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές, ο Τσέιν πραγματοποίησε 14 απειλητικά τηλεφωνήματα στην εφημερίδα από τις 10 μέχρι τις 22 Αυγούστου –το ένα στις 16 του μηνός, την ημέρα που δημοσιεύτηκαν τα άρθρα για την ελευθερία του Τύπου σε πολλές εφημερίδες– λέγοντας ότι θα πυροβολούσε τους εργαζόμενους στο κεφάλι. Λόγω των απειλών αυτών αστυνομικοί αναπτύχθηκαν έξω από το κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας στη Βοστώνη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές αν ο Τσέιν έχει προσλάβει δικηγόρο.

Τον Ιούνιο, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα στα γραφεία της εφημερίδας Capital Gazette στην Αννάπολις του Μέριλαντ. Ο δράστης, ο Τζάροντ Ράμος, που δηλώνει αθώος για όλες τις κατηγορίες, φέρεται ότι είχε μακροχρόνια διαμάχη με τη διεύθυνση της εφημερίδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ