ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks: Ένας ακόμη λόγος για «ναι» στο δημοψήφισμα

Ζάεφ για τις αποκαλύψεις των WikiLeaks: Ένας ακόμη λόγος για «ναι» στο δημοψήφισμα
EPA/FLORIAN WIESER

Η διαρροή του τηλεγραφήματος των WikiLeaks -που αναφέρει ότι η πΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» από το 2008-, είναι ένας ακόμα λόγος οι Σκοπιανοί να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MIA, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε πως πολλές κυβερνήσεις της πΓΔΜ επιχείρησαν να βρουν λύση στο ονοματολογικό, περιλαμβανομένης της προηγούμενης κυβέρνησης, του Νίκολα Γκρουέφσκι.

«Πιστεύω πως τα στοιχεία (σσ. του αμερικανικού τηλεγραφήματος) είναι ένας ακόμα λόγος να σταθούμε ενωμένοι και να διασφαλίσουμε το μέλλον της πΓΔΜ», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας. Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι στις Πρέσπες επιβεβαιώθηκε η "μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

Μέρος της λύσης στο ονοματολογικό είναι η συνολική χρήση του ονόματος, ή αλλιώς το “erga omnes”, το οποίο εμείς αποδεχθήκαμε και είμαι χαρούμενος που επιβεβαιώθηκε ολόκληρη η ταυτότητά μας -η “μακεδονική” γλώσσα που ήταν ένας σημαντικός στόχος για την διαπραγματευτική ομάδα.

Κοτζιάς: O Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση «Βόρεια Μακεδονία»

Σημειώνεται πως το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ