ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι έρευνες στη Γενεύη για τους ύποπτους τζιχαντιστές

Συνεχίζονται οι έρευνες στη Γενεύη για τους ύποπτους τζιχαντιστές
Αυτή η φωτογραφία που περιήλθε στα χέρια των ελβετικών Αρχών σήμανε την έναρξη μεγάλης επιχείρησης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των εικονιζόμενων που πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Le Matin

Σε κατάσταση συναγερμού εξακολουθεί να βρίσκεται η Γενεύη εξαιτίας της πιθανής παρουσίας τρομοκρατών στην πόλη, η οποία την Παρασκευή θα φιλοξενήσει συνάντηση εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Ρωσίας με θέμα συζήτησης τη συριακή κρίση.

Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης με τις ελβετικές Αρχές να αυξάνουν το επίπεδο συναγερμού, έχοντας νωρίτερα ενημερωθεί ότι στην πόλη της Γενεύης βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερα άτομα που σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βέρνης «δεν σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά διατηρούν στενές σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Στη συνέχεια έγινε γνωστό πως αναζητούνται πέντε άτομα τα οποία συσχετίζονται με το τρομοκρατικό δίκτυο του Mourad Fares. Ο Fares είναι Γάλλος και είναι αυτός που στρατολόγησε τον Φουέντ Μοχάμεντ Αγκάντ (Foued Mohamed-Aggad), τον τρίτο τρομοκράτη του θεάτρου Μπατακλάν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, ο Fares είναι γνωστός στρατολόγος για τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία. Η γαλλική αντικατασκοπεία σημειώνει ότι έχει συνεργαστεί με τον ISIS, κυρίως σε γαλλόφωνα κράτη, αλλά και στην Ελβετία, στη Γενεύη.

Συνελήφθη τον Αύγουστο του 2014 στην Τουρκία και τέθηκε σε απομόνωση στη Γαλλία, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2014.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Le Matin, το γεγονός ότι αυτοκίνητο με βελγικές πινακίδες πέρασε στη Γενεύη προκάλεσε το ενδιαφέρον των Αρχών που ξεκίνησαν να αναζητούν τέσσερα άτομα, ως υπόπτους για διασυνδέσεις με τρομοκράτες. Τα τέσσερα αυτά άτομα απεικονίζονται μάλιστα σε φωτογραφία που περιήλθε στα χέρια της αντιτρομοκρατικής.

Σύμφωνα με ελβετικές πηγές, τη φωτογραφία αυτή έδωσε στις Αρχές της χώρας η CIA, πληροφορία που πάντως διαψεύδεται από την αμερικανική μυστική υπηρεσία. Τη διεξαγωγή έρευνας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τεσσάρων υπόπτων επιβεβαίωσαν στο Reuters και οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της έδρας των Ηνωμένων Εθνών.

Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού στη Γενεύη, ο Ριάλ Λε Μπλαν (Rheal LeBlanc), επιβεβαίωσε στο CNN ότι η υπηρεσία ασφαλείας του Οργανισμού στα σημεία ελέγχου ήταν βαρύτερα οπλισμένοι από το συνηθισμένο.

Η ιστοσελίδα Le Temps από την πλευρά της υποστηρίζει πως ένας πέμπτος ύποπτος εντοπίστηκε και έχει ήδη συλληφθεί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ρεπορτάζ της, ένα γκρι ΙΧ με γαλλικές πινακίδες το οποίο βρισκόταν σταματημένο σε φωτεινό σηματοδότη κοντά σε κεντρική πλατεία της Γενεύης, κίνησε την περιέργεια των αστυνομικών.

Ο οδηγός, ένας άνδρας με μακριά γένια και ξυρισμένο κεφάλι, επιχείρησε να διαφύγει της σύλληψης αντιλαμβανόμενος ότι οι αστυνομικοί τον πλησίαζαν για να του περάσουν χειροπέδες, εντούτοις δεν τα κατάφερε.

Σύμφωνα με τη Le Temps, ο συλληφθείς είχε μαγνητοσκοπήσει στο παρελθόν βίντεο πραναγγέλοντας επιθέσεις σε Γενεύη, Οτάβα και Βανκούβερ.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι πέρα από τους προφανείς κινδύνους που εγκυμονούν στην περίπτωση που οι ύποπτοι για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις βρίσκονται όντως στη Γενέυη, αυτό που τρομάζει τις Αρχές (και όχι μόνο) είναι το ενδεχόμενο χτυπήματος των γραφείων των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτός είναι και ο λόγος που η αυριανή (11/12) συνάντηση για τη συριακή κρίση μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά εκεί, αλλά σε μέρος το οποίο οι Αρχές κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ