ΚΟΣΜΟΣ

Αντέγραψε διαλόγους από το «Τhe Queen» ο Τόνι Μπλερ στην αυτοβιογραφία του;

Αντέγραψε διαλόγους από το «Τhe Queen» ο Τόνι Μπλερ στην αυτοβιογραφία του;
Στην αυτοβιογραφία που τιτλοφορείται "Ένα Ταξίδι", ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφει την εμπειρία του στο δημόσιο βίο κι αποκαλύπτει πτυχές της σχέσης του με τον μετέπειτα πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν Oli Scarff/Getty Images

Δεν αντιγράφει μόνο η τέχνη τη ζωή αλλά και η... ζωή την τέχνη: Οι παραγωγοί της ταινίας του 2006 «The Queen» (Η Βασίλισσα), εκτός από τα όσκαρ και τις υποψηφιότητες που απέσπασε το πόνημά τους, μπορούν να επαίρονται και για την ακρίβεια του περιεχομένου της. Ακρίβεια που, καθώς φαίνεται, «ενέπνευσε» ακόμη και τον ίδιο τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος, όπως επιμένει ο σεναριογράφος της ταινίας, αντέγραψε φράσεις και διαλόγους του φιλμ στην αυτοβιογραφία του. 

Όπως δήλωσε ο σεναριογράφος της ταινίας, Πίτερ Μόργκαν, θεωρεί πως η ταινία «θόλωσε» την ανάμνηση των πραγματικών γεγονότων στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ο οποίος στην αυτοβιογραφία του έμοιαζε να ενστερνίζεται ως πραγματικές κάποιες από τις ατάκες του κινηματογραφικού του alter ego.

Το φιλμ, μεταξύ άλλων, εστιάζει στις συνομιλίες μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Μπλερ και της Βασίλισσας – την οποία ενσαρκώνει η Έλεν Μίρεν, η οποία κέρδισε και το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της – λίγο μετά το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το 1997. Σκιαγραφεί με κολακευτικό τρόπο τον τότε νέο στον πρωθυπουργικό θώκο Τόνι Μπλερ – τον οποίο υποδύθηκε ο Μάικλ Σιν – ο οποίος επιδέξια κατάφερε να πείσει την επικεφαλής του βρετανικού θρόνου να επιδείξει μεγαλύτερη ανθρωπιά στα καταιγιστικά γεγονότα που είχαν καταρρακώσει τον βρετανικό λαό.

Όπως τόνισε ο Πίτερ Μόργκαν στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο των ΗΠΑ, φράσεις στην αυτοβιογραφία του Τόνι Μπλερ “My Journey” ήταν σκανδαλωδώς όμοιες με εκείνες που γράφτηκαν για το χαρακτήρα του στο φιλμ.

«Στο βιβλίο του, το οποίο βεβαίως κυκλοφόρησε πολλά χρόνια μετά την προβολή της ταινίας, ο Τόνι Μπλερ αναφερόμενος στην κρίσιμη εκείνη περίοδο που ακολούθησε το θάνατο της Νταϊάνα, χρησιμοποίησε πληθώρα εκφράσεων και αποσπασμάτων που μου έμοιαζαν ιδιαίτερα οικεία γιατί ακούγονταν βγαλμένα από τους δικούς μου διαλόγους. Και θυμάμαι να σκέφτομαι ‘Δεν μπορεί να τα είχα γράψει τόσο σωστά’», τόνισε ο ίδιος, χωρίς πάντως να επικαλεστεί συγκεκριμένα παραδείγματα.

Παρόλα αυτά, σε μία από τις σκηνές, ο ιδιαίτερος γραμματέας της Αυτής Μεγαλειότητας ρωτάει τον κινηματογραφικό Μπλερ αν η φράση «πριγκίπισσα του λαού» είναι κάπως «υπερβολική». Ο πραγματικός Μπλερ έγραψε στην αυτοβιογραφία του: «Η φράση ‘πριγκίπισσα του λαού’ τώρα μοιάζει κάτι παρωχημένο. Και κοινότυπη. Και υπερβολική».

GettyImages 72021559

Η Έλεν Μίρεν και ο σεναριογράφος Πίτερ Μόργκαν (που είναι και ο σεναριογράφος της εξαιρετικά επιτυχημένης σειράς του Netflix 'The Crown'), κατά τη συνέντευξη Τύπου, στη Νέα Υόρκη, για την ταινία Η Βασίλισσα - Peter Kramer/Getty Images)

«Είναι αστείο αλλά και απογοητευτικό μαζί γιατί ξαφνικά συνειδητοποιείς πως, όταν παρακολουθήσεις κάτι σε ταινία, γίνεται πραγματικότητα», παραδέχεται ο Μόργκαν και συνεχίζει: «Κι έπειτα, για τον Μπλερ, το να έχει πάρει όλες αυτές τις εικασίες και τις υποθέσεις και να τις έχει επαναπροσδιορίσει ως την αλήθεια, προκαλεί σύγχυση στον απολογισμό του».

Τι λέει, όμως, ο ίδιος ο Μπλερ για τις δηλώσεις αυτές περί της ιδιαίτερης αυτής λογοκλοπής; «Δεν έχει δει ποτέ την ταινία The Queen», απαντά αφοπλιστικά ο εκπρόσωπος του Μπλερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ