ΚΟΣΜΟΣ

«Ο πλούτος δεν μετατρέπει τα ψέματα σε αλήθεια»: Σπηλαιοδύτης ζητά αποζημίωση από τον Μασκ

«Ο πλούτος δεν μετατρέπει τα ψέματα σε αλήθεια»: Σπηλαιοδύτης ζητά αποζημίωση από τον Μασκ
REUTERS/Soe Zeya Tun

Ο Βρετανός σπηλαιοδύτης που συμμετείχε στην μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους στην Ταϊλάνδη, τον περασμένο Ιούλιο, προσέφυγε στα δικαστήρια κατά του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ, κατηγορώντας τον για δυσφήμιση, καθώς ο επιχειρηματίας τον αποκάλεσε κατ' επανάληψη «παιδεραστή».

Ο Βέρνον Άνσγουορθ υποστηρίζει ότι ο Μασκ τον χαρακτήρισε «βιαστή παιδιών» και ζητά αφενός να αποζημιωθεί με το ποσό των 75.000 δολαρίων και αφετέρου να σταματήσει ο επιχειρηματίας να τον κακολογεί αναίτια.

«Η επιρροή και ο πλούτος του Μασκ δεν μπορούν να μετατρέψουν τα ψέματά του σε αλήθειες, ούτε να τον προστατεύσουν απέναντι στον νόμο», τόνισε η δικηγόρος του Άνσγουορθ, Λιν Γουντ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν αρχικά με αφορμή το μίνι υποβρύχιο που θα έστελνε ο ιδιοκτήτης της Tesla στην Ταϊλάνδη για να βοηθήσει στη διάσωση των παγιδευμένων αγοριών.

Μιλώντας στο CNNi, ο Άνσγουορθ είχε ισχυριστεί τότε ότι επρόκειτο απλώς για διαφημιστικό κόλπο, ότι το υποβρύχιο δεν είχε καμία πιθανότητα να λειτουργήσει και ότι ο Μασκ θα έπρεπε «να το βάλει εκεί που πονάει».

Ο Μασκ απάντησε με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, κατηγορώντας τον Άνσγουορθ για παιδεραστία. Εκείνη την εποχή ο λογαριασμός του στο Twitter είχε 22,5 εκατομμύρια ακολούθους.

Μολονότι αργότερα διέγραψε τα μηνύματα και του ζήτησε συγγνώμη, επανήλθε στις αρχές του μήνα: είπε στον δημοσιογράφο του Buzzfeed Ράιαν Μακ ότι ο Βρετανός είναι «βιαστής παιδιών», του ζήτησε να ερευνήσει αυτόν τον ισχυρισμό και ταυτόχρονα υποστήριξε ότι ο δύτης δεν συμμετείχε στη διάσωση των παιδιών από το σπήλαιο.

Ο Άνσγουορθ όντως δεν βούτηξε στο πλημμυρισμένο σπήλαιο, όμως το είχε εξερευνήσει στο παρελθόν, γνώριζε σε ποιο σημείο θα μπορούσαν να έχουν καταφύγει τα παιδιά και ο προπονητής τους και ήταν εκείνος που κάλεσε τους δύο Βρετανούς δύτες οι οποίοι τελικά εντόπισαν τους παγιδευμένους.

Πολλοί άλλοι σπηλαιοδύτες είπαν στο Buzzfeed ότι εργαζόταν αδιάκοπα στην επιχείρηση διάσωσης. «Είχε κρίσιμο ρόλο σε όλη την επιχείρηση», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός δύτης Ρικ Στάντον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ