ΚΟΣΜΟΣ

πΓΔΜ: Ο Ζάεφ κορυφώνει την καμπάνια του «ναι»-Αποχή Ιβάνοφ από το δημοψήφισμα

πΓΔΜ: Ο Ζάεφ κορυφώνει την καμπάνια του «ναι»-Αποχή Ιβάνοφ από το δημοψήφισμα

Την αποχή του από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην πΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου σχετικά με την επίλυση του θέματος του ονόματος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σφραγίζοντας έτσι την εναντίωσή του στη συμφωνία, όπως είχε εκφραστεί από την πρώτη στιγμή της υπογραφής της. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες της επόμενης Κυριακής, διαμηνύοντας πως όλοι αναγνωρίζουν τη «μακεδονική» γλώσσα και τον «μακεδονικό» λαό.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

«Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης. Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω», ανέφερε ο Ιβάνοφ, ο οποίος, τις ημέρες αυτές βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο επίσης αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ για «συνθηκολόγηση».

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ διανύει τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου της πΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.

Ζάεφ: Όλοι αναγνωρίζουν τη «μακεδονική» γλώσσα και τον «μακεδονικό» λαό

Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του στα social media, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στέλνει ακόμη ένα μήνυμα που αναμένεται να σχολιαστεί. «Τόσο ο Πενς όσο και ο Μακρόν επιβεβαιώνουν ότι έχουμε ένα κράτος, ‘’μακεδονικό’’ λαό, μια ‘’μακεδονική’’ γλώσσα αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο», ανέφερε, μέσω twitter.

Απηύθυνε, μάλιστα, κάλεσμα στους πολίτες της πΓΔΜ να προσέλθουν στις κάλπες της 30ης Σεπτεμβρίου και να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών για μία «Ευρωπαϊκή ‘’Μακεδονία’’».

Αυτό, μετά και τις αντιδράσεις για την τοποθέτησή του περί «μίας και μοναδικής Μακεδονίας», που, επαναδιατυπώθηκε έπειτα από ελληνική παρέμβαση, αν και σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, η διόρθωση έγινε όταν διαπιστώθηκε λάθος του πρακτορείου στη διατύπωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ