ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Σκόπια: Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Ζάεφ για την αποφασιστικότητά του

Δημοψήφισμα Σκόπια: Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Ζάεφ για την αποφασιστικότητά του
ΕUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, στο οποίο ωστόσο, η συμμετοχή των πολιτών ήταν απογοητευτική, αφού δεν συγκέντρωσε το επιθυμητό ποσοστό του 50%.

Κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Ζάεφ ανέφερε ότι θα πάει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή της πΓΔΜ για έγκριση και αν αυτό δεν συμβεί,τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές

«Η Μακεδονία και οι πολίτες της έδειξαν ότι είναι περήφανοι πολίτες της Ε.Ε. και ψήφισαν με αξιοπρέπεια. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αυτούς που ψηφίζουν, η ψήφος είναι οριστική και η απόφαση των πολιτών δεν μπορεί να αγνοηθεί. Παρά το μποϊκοτάζ, περιμένω ότι η πλειοψηφία όσων ψήφισαν επέλεξαν το “ναι” και η θέλησή τους πρέπει να γίνει πολιτική δράση στο κοινοβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να "σεβαστούν" το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 80% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισαν το 91,2% (458.053 ψηφοφόροι) και υπέρ του ΟΧΙ το 5,86% (29.448 ψηφοφόροι). Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 2,94%.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση, με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για νοθεία στο αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του.

Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή των Σκοπίων, περίπου μισή ώρα προτού κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή έφτανε στο 34,09%.

1,8 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» στο ερώτημα: «Είστε υπέρ της ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’ και της ελληνικής δημοκρατίας;». Τη διαδικασία επόπτευαν περίπου 12.000 ντόπιοι και 200 διεθνείς παρατηρητές – αριθμός-ρεκόρ για διαδικασία κράτους τέτοιου πληθυσμού.

Ζόραν Ζάεφ και Νικολά Ντιμιτρόφ άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ από τη διαδικασία απείχε ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ομοίως, ο αρχηγός του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είχε γνωστοποιήσει πως δεν θα ψήφιζε.

Σημειώνεται ότι για να θεωρηθεί ότι το δημοψήφισμα ήταν επιτυχές, το ποσοστό προσέλευσης έπρεπε να ξεπεράσει το 50% (που μεταφράζεται σε περισσότερους από 900.000 ανθρώπους) ώστε να κριθεί έγκυρο.

Η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές της πΓΔΜ ήταν οριακά υψηλότερη απ' ότι στις υπόλοιπες περιοχές δείχνουν τα στοιχεία από την εφορευτική επιτροπή του δημοψηφίσματος . Μέχρι τώρα, συνήθως η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν 10% χαμηλότερη.

Το ποσοστό του ΝΑΙ σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερβαίνει το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι λίγο κάτω από το 90%..

Πάντως από τα παράδοξα του δημοψηφίσματος είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν διότι δεν υπήρχε το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Νηφαλιότητα ζητά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί, ζητά με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια πρώτη αντίδραση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια. "Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.

Καμμένος: Το 68% των πολιτών της ΠΓΔΜ ακύρωσε τη συμφωνία

Δικαιωμένος δηλώνει από τη χαμηλή προσέλευση στο δημοψήφισμα στα Σκόπια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, που υποστηρίζει πως ο λαός της γειτονικής χώρας ακύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πάνος Καμμένος αναφέρει:

«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ