ΚΟΣΜΟΣ

Στα χαρακώματα ΕΕ-Ιταλία για οικονομία και μεταναστευτικό

Στα χαρακώματα ΕΕ-Ιταλία για οικονομία και μεταναστευτικό
REUTERS/Tony Gentile/File Photo

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση της Ρώμης με την Ευρωπαϊκή Ένωση με φόντο τόσο τον προϋπολογισμό, όσο και το μεταναστευτικό, με τον Ματέο Σαλβίνι να διαμηνύει χθες πως η Ιταλία δεν θα διστάσει να κλείσει και τα αεροδρόμιά της, όπως έκανε και με τα λιμάνια της.

Σε μια πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών το Βερολίνο ξεκαθάρισε πως δεν προγραμματίζεται επιστροφή μεταναστών από την Ιταλία στη Γερμανία.

Όπως τόνισε μιλώντας στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης «αυτή την εβδομάδα δεν έχει προγραμματιστεί καμία πτήση επιστροφής μεταναστών από την Γερμανία στην Ιταλία».

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο που έκαναν λόγο ότι μια πρώτη πτήση τσάρτερ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, αλλά και η δήλωση του Σαλβίνι πως δεν υπάρχει καμία σχετική συμφωνία και ότι «η Ιταλία είναι έτοιμη μετά τα λιμάνια, να κλείσει και τα αεροδρόμιά της».

Στο «μέτωπο» της οικονομίας, ο αρχηγός του κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, σχολιάζοντας την ένταση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στη σχέση Ιταλίας – Ε.Ε. έκανε λόγο για πιέσεις με στόχο την πτώση της κυβερνητικής συμμαχίας Λέγκα και Πέντε Αστέρων.

«Το ευρωπαϊκό σύστημα και εκείνο των μέσων ενημέρωσης αποφάσισαν ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει το γρηγορότερο δυνατό. Όσο περισσότερο φέρονται με αυτό τον τρόπο, όμως, τόσο μας κάνουν πιο συμπαγείς», είπε ο Ντι Μάιο.

«Είμαστε δυο πολύ διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που συνεργάζονται βάσει ενός κυβερνητικού συμβολαίου. Καταφέρνουν, όμως, με αυτές τις συνεχείς επιθέσεις, να κάνουν το θαύμα να μας ενώνουν περισσότερο, διότι πρέπει να αντιδράσουμε και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και την Ιταλία», πρόσθεσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Οι αγορές αγαπούν την Ιταλία περισσότερο από ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν θέλουν τον διάλογο εμείς θα στήσουμε σκηνές στις Βρυξέλλες και θα ανοίξουμε διάλογο για όποιο διάστημα θέλουν. Αλλά αν υπάρχει προκατάληψη, τότε δεν έχουμε ελπίδα», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

Επιπλέον ο Ντι Μάιο αναφέρθηκε στην στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον επόμενο προϋπολογισμό της χώρας.

«Ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα αρέσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει», τονίζει. Παράλληλα, προσθέτει ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β» και ότι «δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ».

Παράλληλα, ο Ντι Μάιο επιμένει ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κατηγορεί τους επιτρόπους της Ένωσης ότι στηρίζουν την ιταλική αντιπολίτευση της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, με τις Ευρωεκλογές τις ερχόμενης άνοιξης θα γίνει «σεισμός κατά της λιτότητας» και «οι κανόνες θα αλλάξουν αμέσως, την επόμενη ημέρα».

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των αγορών, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων δηλώνει, ότι η μόνη λύση, για να ηρεμήσουν «θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης της Ρώμης». Αλλά αυτό-τονίζει- «δεν το επιθυμούν οι Ιταλοί πολίτες».

Τέλος, ο Λουίτζι Ντι Μάιο δηλώνει βέβαιος ότι το «εισόδημα του πολίτη» για τους άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους θα βοηθήσει έξι εκατομμύρια φτωχούς και να στηρίξει καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ