ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνείς αντιδράσεις για τη δολοφονία Κασόγκι - Για «λάθος» κάνει λόγο το Ριάντ

Διεθνείς αντιδράσεις για τη δολοφονία Κασόγκι - Για «λάθος» κάνει λόγο το Ριάντ
REUTERS/Leah Millis

Στο επίκεντρο διεθνούς κατακραυγής είναι η Σαουδική Αραβία σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Με το πέρασμα των ημερών πληθαίνουν οι φήμες για το πώς έχασε τη ζωή του ο κατακριτής του διαδόχου του θρόνου της Σ.Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τη χώρα, όμως, να χαρακτηρίζει τον θάνατο του Κασόγκι  «τεράστιο και σοβαρό λάθος» και να υπόσχεται πως θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Είναι μια φρικτή τραγωδία. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του. Νιώθουμε τον πόνο της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ Αλ-Τζουμπέιρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Ριάντ στο αμερικανικό δίκτυο Fox News. «Δυστυχώς, έγινε ένα τεράστιο και σοβαρό λάθος και διαβεβαιώνω την οικογένειά του ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν γι’ αυτό».

Ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας δήλωσε ότι το Ριάντ «δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η σορός» του δημοσιογράφου.

Η σχέση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ριάντ «θα ξεπεράσει» την υπόθεση αυτή, εκτίμησε επίσης ο Αλ-Τζουμπέιρ, τονίζοντας ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «δεν είχε ενημερωθεί» για την επιχείρηση, η οποία έγινε χωρίς την άδεια των αρχών.

Ο βασιλιάς Σαλμάν, πρόσθεσε ο Αλ-Τζουμπέιρ, «είναι αποφασισμένος οι υπεύθυνοι» για τον θάνατο του δημοσιογράφου «να λογοδοτήσουν».

Για ψέματα του Ριάντ κάνει λόγο ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αφού χαρακτήρισε αρχικά «αξιόπιστη» την εκδοχή της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τώρα κάνει λόγο για «ψέματα» του Ριάντ.

«Υπήρξε προφανώς απάτη και ψέματα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Washington Post, με την οποία συνεργαζόταν ο Κασόγκι.

«Οι ιστορίες τους πάνε σε όλες τις κατευθύνσεις», προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την Παρασκευή «αξιόπιστη» την εκδοχή του Ριάντ σύμφωνα με την οποία ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε στη διάρκεια μιας αψιμαχίας στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αυξανόμενη πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για δράση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον επονομαζόμενο MBS, «ένα ισχυρό άτομο», που «αγαπά πραγματικά τη χώρα του», όπως είπε.

«Κανένας δεν μου έχει πει ότι ήταν υπεύθυνος. Κανένας δεν μου έχει πει ότι δεν ήταν υπεύθυνος. Δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο», είπε ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικανός, ο οποίος αναφέρθηκε στο «ενδεχόμενο» ο MBS να έλαβε εκ των υστέρων γνώση των γεγονότων.

Συγκινεί το αποχαιρετιστήριο μήνυμα της μνηστής του Τζαμάλ Κασόγκι

Ερντογάν: Την Τρίτη θα αποκαλυφθεί η αλήθεια για τον Κασόγκι

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι «θα κάνει όλες τις απαραίτητες δηλώσεις» σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι την ερχόμενη Τρίτη, σε συνάντηση με μέλη του κυβερνώντος κόμματός του AK στο κοινοβούλιο.

«Επιθυμούμε τη δικαιοσύνη εδώ και όλη η αλήθεια θα αποκαλυφθεί», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα κάνω τη δήλωσή μου για την υπόθεση την Τρίτη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας», είπε ο Ερντογάν, μια μέρα μετά την παραδοχή για πρώτη φορά από τη Σαουδική Αραβία ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Οι τουρκικές Αρχές εκτιμούν ότι οι 15 Σαουδάραβες που μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου με δύο αεροσκάφη έχουν σχέση με τον θάνατο του Κασόγκι.

«Γιατί αυτοί οι 15 άνδρες ήρθαν εδώ; Γιατί 18 άτομα συνελήφθησαν;», ρώτησε ο Ερντογάν.

Η Γαλλία ζητά πλήρη διαλεύκανση

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως η παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη είναι μια καλοδεχούμενη «πρόοδος», κάλεσε, όμως, το Ριάντ να συνεχίσει με μια πλήρη και διαφανή διερεύνηση.

«Σημειώνω πως οι σαουδαραβικές αρχές έχουν αλλάξει τακτική, παραδέχθηκαν τα γεγονότα και δέχθηκαν κάποια ευθύνη, άρα σημειώνουμε πρόοδο», δήλωσε ο Λεμέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3. «Όμως πρέπει να χυθεί άπλετο φως».

Το πώς θα αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις από εδώ θα «εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα γνωστοποιηθεί η αλήθεια, την έρευνα που διενεργείται και τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν», είπε ο Λεμέρ.

«Αν εξακολουθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση εγκαθιδρύοντας την αλήθεια με μια πλήρη διερεύνηση, νομίζω ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την ισχυρή στρατηγική σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία», προσέθεσε.

«Αν δεν συμβεί αυτό, κανείς δεν θα καταλάβει ούτε η Γαλλία ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Σαουδική Αραβία είναι ένας στρατηγικός εταίρος, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης που δεν βασίζεται στην αλήθεια».

Η Γερμανία σταματά την εξαγωγή όπλων στη Σ.Αραβία

«Στοπ» στις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβίαβάζει η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σημείωσε πως όσο υπάρχει ερωτήματα για το τι συνέβη στον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, οι συναλλαγές θα σταματήσουν.

Διεξάγοντας εκστρατεία για το κόμμα της για τις περιφερειακές εκλογές, η Μέρκελ επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου την καταδίκη της για τον φόνο του Κασόγκι.

«Κατά πρώτον, καταδικάζουμε αυτή την πράξη με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε η Μέρκελ.

«Κατά δεύτερον, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστεί τί συνέβη, απέχουμε πολύ από τη διαλεύκανση της υπόθεσης για την οποία οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων, αυτές δεν μπορούν να γίνουν υπό τις παρούσες συνθήκες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ