ΚΟΣΜΟΣ

Οι άτυπες διαβουλεύσεις δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη διαπραγμάτευση, λέει η Λευκωσία

Οι άτυπες διαβουλεύσεις δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη διαπραγμάτευση, λέει η Λευκωσία
Φωτογραφία αρχείου @pprodromou

Οι άτυπες διαβουλεύσεις δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη διαπραγμάτευση, τονίζει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας αναφορά του καλούμενου ΥΠΕΞ του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» υποστήριξε πως «δεν πρέπει να συνεχίσουμε (τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό) στο ίδιο μοτίβο».

Ο κ. Προδρόμου επισήμανε ότι «θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, διότι το τελευταίο διάστημα ακούγονται πολλά και διάφορα». Επίσης, σημειώνει ότι οι επαφές με την Τουρκία σκοπό έχουν να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της Άγκυρας.

«Η λέξη μοτίβο, που χρησιμοποιεί ο κ. Οζερσάι, λέγοντας ότι η προσέγγιση του Κυπριακού δεν μπορεί να μείνει στο ίδιο μοτίβο, είναι αρκετά αόριστη, εφόσον μιλάμε για τη διαδικασία λύσης του», δήλωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας ότι είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά μετά το Κραν Μοντανά αμφισβητεί τόσο το πλαίσιο λύσης, με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όσο και τη διαδικασία, ζητώντας χρονοδιαγράμματα.

«Και ζητούν χρονοδιάγραμμα όχι διότι επιδιώκουν μια καλώς νοούμενη συμφωνία, αλλά για να ασκήσουν εκβιασμό θέτοντας στο τέλος της προθεσμίας θέμα κάποιας αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος. Ο καθένας θα έπρεπε να καταλάβει γιατί δεν μπορεί να δεχτούμε κάτι τέτοιο», τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο, δήλωσε ότι:

Eίναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά γίνεται μια άμεση συζήτηση με την Τουρκία». Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, που το τελευταίο διάστημα η τουρκοκυπριακή πλευρά αρνήθηκε κάθε συζήτηση που θα οδηγούσε σε διαπραγμάτευση. «Δεν είναι βέβαια κακό ότι μπορεί να αναπτυχθεί κάποιος άτυπος διάλογος και με την τουρκική κυβέρνηση. Θα πρέπει να διαπιστωθεί ποιες είναι οι προθέσεις της Άγκυρας. Διότι εάν η τουρκική πλευρά εννοεί ότι είναι έτοιμη για μια συμφωνία, αλλά θεωρεί ότι μπορεί να γίνει συμφωνία με διαιώνιση του ελέγχου της Κύπρου, τότε προφανώς υπάρχει πρόβλημα.

«Ο πρόεδρος Nίκος Αναστασιάδης συζητά με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας παράλληλα ότι μπορεί και στη συνάντηση (26 του μηνός) με τον κ. Ακκιντζί να συζητηθούν ιδέες που θα βοηθήσουν την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ