ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν σε Μπόλτον: Ο αμερικανικός αετός έφαγε όλες τις ελιές;

Πούτιν σε Μπόλτον: Ο αμερικανικός αετός έφαγε όλες τις ελιές;
REUTERS/Maxim Shemetov

Τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον συνάντησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη, λέγοντάς του ότι είναι έκπληκτος από την εχθρική στάση της Ουάσινγκτον προς τη Μόσχα όσον αφορά τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς.

«Όσο θυμάμαι, το οικόσημο της Αμερικής διαθέτει ένα φαλακρό αετό που κρατάει 13 βέλη σ' ένα πόδι κι ένα κλαδί ελιάς στο άλλο, το οποίο είναι σύμβολο μιας ειρηνικής πολιτικής. Έχω μια ερώτηση. Φαίνεται ότι ο αετός σου έχει φάει ήδη όλες τις ελιές; Τα βέλη είναι μόνο ότι έχει απομείνει;», ρώτησε ο Ρώσος πρόεδρος και ξέσπασαν γέλια και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με το Sputnik.

Από την πλευρά του ο Μπόλτον είπε ότι ήλπιζε να έχει απάντηση στην ερώτηση του Πούτιν και του απάντησε: «Δεν έφερα άλλες ελιές».

«Κι εγώ αυτό σκέφτηκα», ανταπάντησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Εκτός αυτών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων που θα γίνουν με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 11 Νοεμβρίου στο Παρίσι.

«Φυσικά, θα ήταν χρήσιμο να συνεχίσουμε τον απευθείας διάλογο και με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, πρωτίστως, στο περιθώριο των διεθνών εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα στο εγγύς μέλλον, ας πούμε, για παράδειγμα στο Παρίσι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν και προσέθεσε: «Φυσικά αν η αμερικανική πλευρά ενδιαφέρεται γι’ αυτές τις επαφές».

Ο Μπόλτον απαντώντας, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Πούτιν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα χαρεί να συναντηθεί μαζί του.

«Φυσικά, ο πρόεδρος Τραμπ, θα χαρεί πολύ να συναντηθεί μαζί σας στο Παρίσι, στο περιθώριο αυτής της διεθνούς συνάντησης, στην οποία αναφερθήκατε» δήλωσε ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μπόλτον συμφώνησε μάλιστα στο ότι ο διάλογος Μόσχας και Ουάσιγκτον θα είναι χρήσιμος. «Παρά τις διαφορές εκείνες, που υπάρχουν μεταξύ μας και σχετίζονται με τα εθνικά συμφέροντα της κάθε χώρας, είναι εν τούτοις πολύ χρήσιμο να συναντώνται και να εντοπίζουν τα σημεία εκείνα επαφής, τα οποία μπορούν να είναι χρήσιμα για εμάς», δήλωσε ο Μπόλτον.

Σημειώνεται ότι στις 11 Νοεμβρίου στο Παρίσι θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την 100 επέτειο από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις οποίες θα παρευρεθούν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Τελευταία φορά Πούτιν και Τραπ είχαν συναντηθεί στο Ελσίνκι στις 16 Ιουλίου. Κατά την συνάντηση τους αυτή, την πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής, οι συνομιλίες τους διεξήχθησαν με βάση μία πλήρη ατζέντα θεμάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ