ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ουάσινγκτον ο γιος του Τζαμάλ Κασόγκι και η οικογένειά του

Στην Ουάσινγκτον ο γιος του Τζαμάλ Κασόγκι και η οικογένειά του
REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Ο Σάλαχ Κασόγκι και η οικογένειά του αναχώρησαν για την Ουάσινγκτον, ενώ το Ριάντ παραδέχτηκε σήμερα για πρώτη φορά ότι πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής εισαγγελίας της Σαουδικής Αραβίας, η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ήταν «προμελετημένη» ενέργεια.

Ο μεγαλύτερος γιος του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έφυγε από τη Σαουδική Αραβία, μαζί με την οικογένειά του, αφού ήρθη η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του είχε επιβληθεί, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Human Rights Watch.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δύο πηγές κοντά στο περιβάλλον της οικογένειας, ο Σάλαχ Κασόγκι και η οικογένειά του προσγειώθηκαν στην Ουάσινγκτον σήμερα Πέμπτη. «Ο Σάλαχ και η οικογένειά του βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα αεροπλάνο» που τους μεταφέρει στην Ουάσινγκτον, είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα Λία Γουίτσον, διευθύντρια της HRW για τη Μέση Ανατολή.

Ο Κασόγκι εισήλθε στις 2 Οκτωβρίου στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη του. Το Ριάντ τελικά παραδέχθηκε ότι πέθανε στη διάρκεια ενός «καυγά», όμως η Άγκυρα επιμένει ότι πρόκειται για «πολιτική δολοφονία».

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα για τα οποία θα πρέπει να απαντήσει το Ριάντ, ενώ για την υπόθεση Κασόγκι συζήτησαν χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του ισχυρού άντρα της Σαουβικής Αραβίας, τον οποίον στοχοποιούν τα στοιχεία της έρευνας ως ενορχηστρωτή της δολοφονίας. Έπειτα από πεισματική άρνηση πολλών ημερών, η Σαουδική Αραβία αναγνώρισε το γεγονός ως δολοφονία στις 19 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ