ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιήσεις CDU στο SPD: Αν αποχωρήσετε από την κυβέρνηση θα πάμε σε πρόωρες εκλογές

Προειδοποιήσεις CDU στο SPD: Αν αποχωρήσετε από την κυβέρνηση θα πάμε σε πρόωρες εκλογές
Φωτογραφία Αρχείου EPA/CLEMENS BILAN/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προειδοποιήσεις προς τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) απηύθυνε  γενική γραμματέας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, τονίζοντας πως εάν αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα μετά τις κρατιδιακές εκλογές της Κυριακής στην Έσση, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Τα γερμανικά ΜΜΕ και αναλυτές σκιαγραφούν τη Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ως τη διάδοχος της καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ.

Καθώς οι συντηρητικοί και το SPD βρίσκονται μπροστά σε νέο δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, οι κρατιδιακές εκλογές της Έσσης δεν αποκλείεται να κρίνουν το πώς η Μέρκελ θα χορογραφήσει το τέλος της 13χρονης παντοδυναμίας της και της παραμονής της στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Μέλη και στελέχη του SPD εντείνουν την πίεση προς την ηγεσία του να αποχωρήσει από τον «μεγάλο συνασπισμό» που σχημάτισε με μεγάλο δισταγμό το κόμμα τον Μάρτιο με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και να το επανεφεύρει, αφού θεωρούν πως από αυτό θα εξαρτηθεί η ίδια η πολιτική επιβίωσή του.

Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα ωμό τόνο, κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στη Φραγκφούρτη, η Κραμπ-Καρενμπάουερ αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα είχε αυτό.

«Εάν αυτή η κυβέρνηση διαλυόταν τώρα, θα προκηρύσσονταν νέες (ομοσπονδιακές) εκλογές», τόνισε.

Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι η Χριστιανική Ένωση και οι Σοσιαλδημοκράτες θα υποστούν νέες μεγάλες απώλειες σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Το ποσοστό των συντηρητικών έχει υποχωρήσει περί το 26-27%, κατά πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία των εδρών της Μπούντεσταγκ ακόμη κι αν συμμαχούσε με το SPD ώστε να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι, που φέρονται να συγκεντρώνουν από το 16% ως το 20% και να ξεπερνούν το SPD στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, βρίσκονται αντίθετα σε ανοδική τροχιά, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μοιάζει επίσης να παραμένει ισχυρό, με 15-17%. Στην Έσση, οδεύει να συγκεντρώσει το 12% και να μπει στο κρατιδιακό κοινοβούλιο για πρώτη φορά, ενώ τόσο οι συντηρητικοί της Μέρκελ όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες οδεύουν να απολέσουν 10 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2013.

Σε συνέντευξή της στις εφημερίδες του ομίλου RND, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες προειδοποίησε τα μέλη του κόμματος να μην αντιδράσουν με υπερβολικό τρόπο σε ενδεχόμενες απώλειες στην Έσση, προσθέτοντας πως μένει να φανεί αν θα ξεπεραστούν οι διαφωνίες που εκδηλώθηκαν τους τελευταίους μήνες στον «μεγάλο συνασπισμό».

Η κυβέρνηση της Μέρκελ παραλίγο να καταρρεύσει το καλοκαίρι εξαιτίας των διαφωνιών στο εσωτερικό της για την αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ