ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία

Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών στη Ρωσία
EPA/ANATOLY MALTSEV

Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν την Κυριακή στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων συμπαράστασης σε 10 νεαρούς Ρώσους, που έχουν φυλακιστεί από τον Μάρτιο με την κατηγορία του «εξτρεμισμού».

Στην Αγία Πετρούπολη, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε να συλλαμβάνονται τουλάχιστον 20 νεαροί διαδηλωτές σε αυτήν την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χωρίς την άδεια των αρχών και στην οποία συμμετείχαν δεκάδες άνθρωποι.

Από τους συλληφθέντες, ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Κρεμλίνο, παράδωσε τους ομήρους σου».

«Ήρθα για να στηρίξω τους συλληφθέντες διότι πρέπει να βγαίνουμε στους δρόμους. Εάν περιοριστούμε στο Διαδίκτυο, τίποτα δεν θα αλλάξει» δήλωσε στο AFP η Εκατερίνα Ανένκοβα, 20 ετών.

Στη Μόσχα, περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λουμπιάνκα, μπροστά από την έδρα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), όπου η διαδήλωση, την οποία δεν είχαν επιτρέψει οι αρχές, ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Αντίθετα, οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις στην οδό Τβερσκάγια.

«Δεν θα πίστευα ποτέ ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε σε εμένα ή στο παιδί μου. Κι αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στον οποιονδήποτε. Ένα πρωί, χτυπούν την πόρτα σου και σου παίρνουν το παιδί σου» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο από την πλατεία Λουμπιάνκα η Γιούλια Παβλίκοβα, η μητέρα μιας κοπέλας που συνελήφθη στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info, που καταγράφει τις συλλήψεις, 18 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα και περίπου 40 στην Αγία Πετρούπολη.

Τον Μάρτιο του 2018, 10 νεαροί Ρώσοι συνελήφθησαν, με την κατηγορία της «απόπειρας πραξικοπήματος» και συγκρότησης μιας «εξτρεμιστικής οργάνωσης», λόγω των μηνυμάτων που αντάλλασσαν μέσω του Telegram.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ