ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει ο Ντόναλντ Τραμπ για το «Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα»

Επιμένει ο Ντόναλντ Τραμπ για το «Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα»
REUTERS/Al Drago

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέμεινε σήμερα ότι το Σύνταγμα δεν εγγυάται το δικαίωμα να αποκτούν αυτομάτως την αμερικανική υπηκοότητα όσοι γεννιούνται στη χώρα και δήλωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά του να τερματίσει αυτήν την πρακτική, ακολουθώντας τη σκληρή γραμμή του στο μεταναστευτικό, μία εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

«Το αποκαλούμενο Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα, που στοιχίζει στη Χώρα μας δισεκατομμύρια δολάρια και είναι πολύ άδικο για τους πολίτες μας, θα τερματιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν καλύπτεται από τη 14η Τροπολογία λόγω της φράσης "υπόκειται ως εκ τούτου στη δικαιοδοσία". Πολλοί νομομαθείς συμφωνούν...» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η 14η Τροπολογία, που προστέθηκε στο Σύνταγμα μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, χορηγεί την υπηκοότητα σε όποιον γεννιέται σε αμερικανικό έδαφος. Ο στόχος της ήταν να παρασχεθεί συνταγματική προστασία στους πρώην σκλάβους, μετά την κατάργηση της δουλειάς. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο πρόεδρος Τραμπ, υποστηρίζουν ότι δίνει κίνητρα σε ανθρώπους να μπουν παράνομα στη χώρα για να αποκτήσουν εκεί παιδιά.

Ο δικηγόρος σύζυγός της Κελιάν Κόνγουεϊ, μιας από τις συμβούλους του Τραμπ, έγραψε την Τετάρτη ένα άρθρο γνώμης όπου υποστηρίζει ότι θα ήταν αντισυνταγματική η προσπάθεια να καταργηθεί αυτό το δικαίωμα.

«Κάποιες φορές, το κείμενο του Συντάγματος είναι ξεκάθαρο και απαγορεύει αυτά που επιδιώκουν να κάνουν οι πολιτικοί. Αυτή είναι και η περίπτωση με την πρόταση του προέδρου Τραμπ να τερματίσει το Πατρογονικό Δικαίωμα στην Υπηκοότητα μέσω διατάγματος», έγραψε ο Τζορτζ Κόνγουεϊ.

Νωρίτερα σήμερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, σε συνέντευξη της στο Fox News, είπε ότι στο «παζλ» του μεταναστευτικού υπάρχουν «περισσότερα από ένα κομμάτια».

«Ο πρόεδρος θέλει μια συνολική μεταρρύθμιση. Έχουμε τεράστια παραθυράκια στο μεταναστευτικό σύστημα, τα οποία θα πρέπει να κλείσουμε, διαφορετικά απλώς θα συνεχίσουμε να αναβάλλουμε το ζήτημα», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ