ΚΟΣΜΟΣ

Νέος «πονοκέφαλος» για το Facebook: Βρετανία και Καναδάς καλούν Ζάκερμπεργκ

Νέος «πονοκέφαλος» για το Facebook: Βρετανία και Καναδάς καλούν Ζάκερμπεργκ
REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Την ώρα που το Facebook δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεφύγει από τον… κυκεώνα των αποκαλύψεων για διαρροή προσωπικών δεδομένων των χρηστών, τα κοινοβούλια Βρετανίας και Καναδά καλούν τον «πατέρα» του κοινωνικού δικτύου, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να δώσει εξηγήσεις στους βουλευτές των δύο χωρών.

Το βρετανικό κοινοβούλιο είχε καλέσει τον Ζάκερμπεργκ και στο παρελθόν, ωστόσο ο επιχειρηματίας αρνήθηκε να εμφανιστεί και έστειλε στο Λονδίνο στέλεχος της εταιρείας. Τότε, οι Βρετανοί βουλευτές είχαν επιτεθεί λεκτικά στον επικεφαλής τεχνολογίας του κολοσσού, Mike Schroepfer, ενώ παράλληλα είχαν κατηγορήσει το Facebook ότι δεν έχει κανέναν «κώδικα ηθικής».

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είχε καταθέσει, ωστόσο, για το σκάνδαλο Cambridge Analytica ενώπιον του Κογκρέσου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, όμως, δύο κοινοβούλια ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να εξαναγκάσουν τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο προσωπικών δεδομένων αλλά και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Όπως εξήγησε ο Ντάμιεν Κόλινς, επικεφαλής της αρμόδιας βρετανικής επιτροπής, θα δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη διεθνής ομάδα, που θα εξετάσει τον επικεφαλής του Facebook.

Η βρετανική εφημερίδα «The Independent» εξηγεί ότι ο Κόλινς θα συνεργαστεί στενά με τον Μπομπ Ζίμερ, επικεφαλής της καναδικής επιτροπής για την πρόσβαση σε δεδομένα και θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και ηθικής, για να συσταθεί η κοινή επιτροπή για τα fake news και την παραπληροφόρηση.

Η ακρόαση του Ζάκερμπεργκ έχει προγραμματιστεί για τις 27 Νοεμβρίου και τον πρώτο λόγο θα έχει η βρετανική επιτροπή.

2018 10 30T214042Z 1925737223 RC13969BDE30 RTRMADP 3 FACEBOOK RESULTS


Πηγή: REUTERS/Eric Gaillard/File Photo

«Και οι δύο επιτροπές έχουν ξεχωριστά ζητήσει στοιχεία από το Facebook για τις λανθασμένες τακτικές του, μεταξύ των οποίων και το σκάνδαλο Cambridge Analytica, και τις μετέπειτα διαρροές προσωπικών δεδομένων» δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής επιτροπής για Ψηφιακά, Πολιτιστικά, Media και Αθλητικά θέματα.

«Η επιτροπή έχει κάνει αρκετά αιτήματα προς τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ζητώντας του να δώσει προσωπικά εξηγήσεις αλλά χωρίς ανταπόκριση» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στην κοινή επιστολή Κόλινς-Ζίμερ προς τον ιδρυτή του κοινωνικού δικτύου, τονίζεται ότι και οι δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένες με την άρνησή του να παραστεί σε ακροάσεις σε Βρετανία και Καναδά.

«Δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ ξανά κοινή ακρόαση» γράφουν, και συμπληρώνουν: «Επειδή έχετε πει ότι στόχος σας είναι να “φτιάξετε” το Facebook και να αποτρέψετε τη στρεβλή χρήση της πλατφόρμας σας και την ανάμειξή της στα παγκόσμια πράγματα και σε δημοκρατικές διαδικασίες, θα θέλαμε να σας δώσουμε την ευκαιρία να παραστείτε σε αυτή την ακρόαση».

«Σας ζητούμε να αδράξετε αυτή την ιστορική ευκαιρία και να μιλήσετε σε κοινοβούλια από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τα μέτρα που λαμβάνει το Facebook ώστε να σταματήσει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών» υπογραμμίζει επίσης η εν λόγω επιστολή, που ζητά παράλληλα από τον Ζάκερμπεργκ να απαντήσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

Το Facebook χάνει χρήστες από την Ευρώπη

Το σκάνδαλο των προσωπικών δεδομένων έχει «λαβώσει» το κοινωνικό δίκτυο, με τα οικονομικά στοιχεία του κολοσσού να δείχνουν ότι μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες έχει χάσει ένα εκατομμύριο ημερήσιους και μηνιαίους χρήστες από την Ευρώπη.

Το Cambridge Analytica δεν είναι ο μοναδικός «πονοκέφαλος» του Facebook, καθώς τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε ότι έπεσε θύμα χάκερ με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα 30 εκατ. χρηστών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας, ο αριθμός των Ευρωπαίων που μπαίνουν στους λογαριασμούς τους κάθε ημέρα μειώθηκε από τα 279 εκατομμύρια στα 278 εκατομμύρια ενώ οι μηνιαίοι χρήστες από τη Γηραιά Ήπειρο έπεσαν στα 375 εκατ. από τα 376 εκατομμύρια.

Ωστόσο, ο αριθμός των χρηστών σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζει να αυξάνεται αργά και σταθερά. Πλέον περισσότεροι από 2,2 δισ. άνθρωποι ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν την πλατφόρμα κάθε μήνα.

Το κοινωνικό δίκτυο έχει δεσμευτεί δημόσια να προσλάβει χιλιάδες εργαζόμενους, ώστε να είναι σε θέση να αφαιρεί ταχύτερα ψευδές ή βίαιο περιεχόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ