ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμος ο δεύτερος γύρος των γαλλικών περιφερειακών εκλογών

Κρίσιμος ο δεύτερος γύρος των γαλλικών περιφερειακών εκλογών
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δεύτερος γύρος των γαλλικών περιφερειακών εκλογών εξαιτίας του υψηλού ποσοστού που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο η Μαρίν Λεπέν REUTERS / BENOIT TESSIER

Στη Γαλλία και τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή (13/12) στρέφει το ενδιαφέρον της η κοινή γνώμη, μετά τα πολύ υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε η Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο της διαδικασίας.

Ενισχυμένο από το κλίμα φόβου λόγω της κρίσης των προσφύγων στην Ευρώπη και τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου, το Εθνικό Μέτωπο (Front national, FN) της Μαρίν Λεπέν κατάφερε να προηγηθεί στον πρώτο γύρο, την περασμένη εβδομάδα, συγκεντρώνοντας συνολικά ένα 28% των ψήφων και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις έξι από τις δεκατρείς περιφέρειες.

Η επιτυχία της Λεπέν, ωστόσο, δεν προδικάζει το σημερινό αποτέλεσμα, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι το Εθνικό Μέτωπο θα κερδίσει κάποια από τις 13 περιφέρειες στον δεύτερο γύρο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από το πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, μετά την απόφαση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος (Parti socialiste, PS) να αποσύρει τους υποψηφίους του από τις αναμετρήσεις στις δύο περιφέρειες στις οποίες έχει τις υψηλότερες πιθανότητες νίκης το FN. Μία στον βορρά όπου κατεβαίνει και η Μαρίν Λεπέν και μια στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου είναι υποψήφια η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν.

Το PS κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τους συντηρητικούς υποψήφιους του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (Les Républicains) του Νικολά Σαρκοζί, ώστε να ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο. Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά όχι μόνο σε αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ