ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Οι γιοι του Κασόγκι κάνουν έκκληση να δοθεί στην οικογένεια η σορός του

Αποκλειστικό CNNi: Οι γιοι του Κασόγκι κάνουν έκκληση να δοθεί στην οικογένεια η σορός του
CNNi

Έκκληση να επιστραφεί το πτώμα του πατέρα τους κάνουν οι γιοι του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ώστε να κηδευτεί στη Σαουδική Αραβία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησαν στο CNNi και μεταδόθηκε την Κυριακή, οι Σάλαχ και Αμπντάλα Κασόγκι εξήγησαν ότι χωρίς τη σορό του πατέρα τους, η οικογένειά τους δεν είναι σε θέση να θρηνήσει ή να διαχειριστεί το συναισθηματικό βάρος του θανάτου του δημοσιογράφου.

«Δεν είναι φυσιολογική κατάσταση, αυτός δεν ήταν καθόλου φυσιολογικός θάνατος. Το μόνο που θέλουμε τώρα είναι να τον κηδέψουμε στο (νεκροταφείο) Αλ Μπάκι, στη Μεδίνα, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του», δήλωσε ο Σάλαχ Κασόγκι, ο μεγαλύτερος γιος.

«Μίλησα για αυτό με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας κι ελπίζω ότι θα γίνει σύντομα», πρόσθεσε.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, αρθρογράφος της εφημερίδας «The Washington Post» που είχε επικρίνει αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου και ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δολοφονήθηκε αφού μπήκε στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Οι σαουδαραβικές Αρχές παραδέχθηκαν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και ότι ο φόνος του ήταν προμελετημένος, ανακαλώντας τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις ότι δεν γνώριζαν τι του είχε συμβεί ή περί ακούσιου θανάτου του κατά τη διάρκεια «καυγά». Τούρκοι αξιωματούχοι και ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί λένε ότι θεωρούν πως ο πρίγκιπας διάδοχος διέταξε τον φόνο, κατηγορία που το Ριάντ διαψεύδει.

Το πτώμα του Κασόγκι δεν έχει βρεθεί. Οι σαουδαραβικές Αρχές έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι διενεργούν έρευνα.

Ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος Αλ Ουάλιντ μπιν Ταλάλ, μέλος της βασιλικής οικογένειας, δήλωσε την Κυριακή σε άλλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο πως πιστεύει ότι η έρευνα θα απαλλάξει από κάθε ευθύνη τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Την 24η Οκτωβρίου, ο Σάλαχ Κασόγκι συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο και τον βασιλιά Σαλμάν στο Ριάντ, όπου ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του δέχθηκαν τα συλλυπητήριά τους. Ο Σάλαχ αναχώρησε για την Ουάσινγκτον μία ημέρα αργότερα. Η συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi ήταν η πρώτη φορά που μίλησε για την υπόθεση του πατέρα του δημόσια έκτοτε.

Είπε ότι ο βασιλιάς Σαλμάν τον διαβεβαίωσε προσωπικά πως αυτοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. «Το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ότι θα γίνει», δήλωσε.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως θα αναπαυθεί εν ειρήνη», ανέφερε εξάλλου ο Σάλαχ Κασόγκι, αναφερόμενος στον πατέρα του. «Μέχρι τώρα, ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω πως είναι νεκρός. Δεν το έχω χωνέψει συναισθηματικά», είπε και πρόσθεσε πως υπήρξε πολλή «παραπληροφόρηση» σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του.

Ο Σάλαχ διέψευσε στη συνέντευξη την κατηγορία ότι ο πατέρας του υποστήριζε το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ερωτηθείς για το πώς πρέπει να θυμούνται τον πατέρα του, ο Σάλαχ απάντησε «ως έναν μετριοπαθή άνθρωπο, που είχε κοινές αξίες με όλους (...) έναν άνθρωπο που αγαπούσε τη χώρα του, που πίστευε πολύ σε αυτήν και τις δυνατότητές της». Ο Τζαμάλ Κασόγκι «Πίστευε στην μοναρχία, ότι αυτή είναι το στοιχείο που κρατάει ενωμένη τη χώρα. Και πίστευε στον μετασχηματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη», συμπλήρωσε.

Ο μικρότερος γιος Αμπντάλα Κασόγκι από την πλευρά του είπε πως «ελπίζει πως αυτό που συνέβη» στον πατέρα του «δεν ήταν πολύ οδυνηρό», ή ότι «τέλειωσε γρήγορα».

Exclusive: Khashoggi sons issue emotional appeal for the return of their father's body, by Nic Robertson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ