ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρή από βιτριόλι: Υπέκυψε στα τραύματά της η Ουκρανή ακτιβίστρια που δέχτηκε επίθεση με οξύ

Νεκρή από βιτριόλι: Υπέκυψε στα τραύματά της η Ουκρανή ακτιβίστρια που δέχτηκε επίθεση με οξύ
Amnesty International/Twitter

«Έγιναν πάνω από 40 επιθέσεις τον περασμένο χρόνο. Ποιος τις διέταξε; Ποιος καλύπτει τους δράστες; Γιατί έχουν παρεμποδιστεί τόσες έρευνες;»: Η Kateryna Handzyuk, η Ουκρανή ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς επέμενε να αναζητά απαντήσεις ακόμη και από το κρεβάτι του νοσοκομείου, όπου άφηνε την τελευταία της πνοή λίγες εβδομάδες μετά την επίθεση με οξύ εναντίον της. 

Η επίμονη έρευνά της και οι δημόσιες καταγγελίες της για κρούσματα διαφθοράς στις τάξεις της αστυνομίας και της πολιτικής στη Χερσώνα, τη γενέτειρά της και μεγάλο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, είχε θορυβήσει τους τοπικούς αξιωματούχους.

Στα τέλη Ιουλίου, καθώς έβγαινε από το σπίτι της, ένας άνδρας την πλησίασε, περιλούζοντάς τη με ένα λίτρο θειικού οξέος (βιτριόλι). Η Kateryna Handzyuk μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα στο 30% του σώματός της και υποβλήθηκε σε 11 εγχειρήσεις.

Παρά τον άφατο πόνο, εξακολούθησε να ενθαρρύνει τη συνέχιση της έρευνας κατά της διαφθοράς και να ζητά δικαίωση για τη δολοφονική επίθεση εναντίον της.

Η δολοφονική αυτή επίθεση έχει προκαλέσει την οργή της τοπικής κοινωνίας που, με διαρκείς κινητοποιήσεις, αξιώνουν τη σύλληψη των ενόχων και την απόδοση δικαιοσύνης.

Έρευνα επίσης ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας την ανησυχία της για τις όλο και περισσότερες επιθέσεις κατά ακτιβιστών. «Οι επιθέσεις κατά των ακτιβιστών είναι ανεπίτρεπτες. Οι δράστες του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος πρέπει να λογοδοτήσουν» έγραψε στο Twitter, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Γιοχάνες Χαν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο έχει ζητήσει την τιμωρία των δραστών. Ήδη, πέντε άτομα έχουν συλληφθεί – μεταξύ αυτών ένας πρώην αστυνομικός που πιστεύεται πως είχε ηγετικό ρόλο στην επίθεση – αν και, προς στιγμήν, δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία για την άμεση εμπλοκή τους στο συμβάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ