ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Εκκένωση σιδηροδρομικών σταθμών λόγω «χειροβομβίδας» που αποδείχθηκε… αγκράφα

Ισπανία: Εκκένωση σιδηροδρομικών σταθμών λόγω «χειροβομβίδας» που αποδείχθηκε… αγκράφα
Reuters

Μια γυναίκα που ταξίδευε από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη και είχε στη βαλίτσα της μια αγκράφα ζώνης που έμοιαζε με πραγματική χειροβομβίδα προκάλεσε την εκκένωση των σιδηροδρομικών σταθμών των δύο πόλεων, όπως γνωστοποίησαν οι Αρχές.

Στη Βαρκελώνη, η αστυνομία της περιφέρειας της Καταλονίας, Mossos d'Esquadra, ενημερώθηκε από το προσωπικό ασφάλειας του σταθμού Σαντς της Βαρκελώνης πως «είχαν δει στον σαρωτή (σκάνερ) ένα αντικείμενο που θα μπορούσε να είναι ένα εκρηκτικό αντικείμενο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην πλειονότητα των ισπανικών σταθμών, οι επιβάτες θα πρέπει, όπως και στα αεροδρόμια, να περάσουν τις αποσκευές τους από σαρωτή.

Φωτογραφία που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Mossos d'Esquadra στο Twitter δείχνει την εικόνα από τη σάρωση με σκάνερ μιας βαλίτσας, στην οποία φαίνεται ένα αντικείμενο που μοιάζει πραγματικά με χειροβομβίδα, με την «περόνη» να διακρίνεται καθαρά.

Η αστυνομία προχώρησε τότε στην εκκένωση δύο τρένων υψηλής ταχύτητας στον σταθμό της Βαρκελώνης χωρίς να βρει τίποτα ύποπτο, συνέχισε ο εκπρόσωπος.

«Στη συνέχεια είδαμε πως το πρόσωπο αυτό θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα τρένο που πήγαινε στη Μαδρίτη και ενημερώσαμε την εθνική αστυνομία», πρόσθεσε.

Κατά συνέπεια, στη Μαδρίτη, ο σταθμός Ατότσα εκκενώθηκε, σύμφωνα με την Adif, τη δημόσια εταιρία που διαχειρίζεται τις υποδομές και τους σταθμούς των σιδηροδρόμων.

Η αστυνομία δημιούργησε μια ζώνη ασφαλείας σε ένα τμήμα της αποβάθρας του σιδηροδρομικού σταθμού Ατότσα όπου το 2004 σημειώθηκε η φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη, όταν 191 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την πυροδότηση βομβών που είχαν τοποθετήσει ισλαμιστές σε προαστιακά τρένα.

Όταν έφθασε το τρένο, η αστυνομία ερεύνησε τη βαλίτσα και ανακάλυψε πως το αντικείμενο που έμοιαζε με χειροβομβίδα ήταν στην πραγματικότητα «μια αγκράφα ζώνης», δήλωσε εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας.

Η Adif ανέφερε πως θα προσπαθήσει να διευκρινίσει γιατί το προσωπικό ασφαλείας του σταθμού της Βαρκελώνης άφησε αυτή τη γυναίκα να επιβιβαστεί στο τρένο αφού είχε ανησυχήσει για την ύπαρξη στη βαλίτσα της ενός αντικειμένου που θα μπορούσε να ήταν ένα αντικείμενο που προκαλεί έκρηξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ