ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιά Καλιφόρνια: Νεκροί, τραυματίες, αγνοούμενοι και χιλιάδες σπίτια καμένα

Φωτιά Καλιφόρνια: Νεκροί, τραυματίες, αγνοούμενοι και χιλιάδες σπίτια καμένα
REUTERS/Gene Blevins

Σε πύρινο κλοιό παραμένει η Καλιφόρνια καθώς μαίνονται ανεξέλεγκτα τα μέτωπα της φωτιάς που έχει κάνει στάχτη δεκάδες σπίτια, ενώ τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οδηγοί εγκλωβίστηκαν και απανθρακώθηκαν στα οχήματά τους στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες, ενώ 35 άνθρωποι αγνοούνται. 

Τρεις πυροσβέστες έχουν επίσης τραυματιστεί από την πυρκαγιά «Camp Fire», όπως βαπτίστηκε από τις Αρχές.

Περισσότερα από 6.700 σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί από το πέρασμα της πυρκαγιάς που συνεχίζει να κατακαίει εκτάσεις περίπου 145χλμ βόρεια του Σακραμέντο, δήλωσαν αργά χθες αξιωματούχοι των δυνάμεων επιβολής του νόμου σε συνέντευξη Τύπου.

Τρία πύρινα μέτωπα

Τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα μαίνονται στην Καλιφόρνια, με τις φλόγες να εξαπλώνονται ραγδαία, αναγκάζοντας τις Αρχές να προχωρήσουν στην εκκένωση 75.000 κατοικιών.

Η εντολή για την εθελούσια απομάκρυνση των κατοίκων από 75.000 σπίτια εκδόθηκε υπό την απειλή της φωτιάς Γούλσεϊ, που έχει εξαπλωθεί σε περιοχές του Θάουζαντ Όουκς στην κομητεία Βεντούρα, βορειοδυτικά του Λος Άντζελες.

Η πυρκαγιά Γούλσεϊ κατακαίει περιοχές και της κομητείας του Λος Άντζελες, όπου εκδόθηκαν επίσης εντολές εκκένωσης για την περιοχή νότια του αυτοκινητόδρομου 101, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία του Λος Άντζελες.

Η φωτιά έχει διασχίσει κάθετα σε αρκετά σημεία τον αυτοκινητόδρομο 101, μεταξύ αυτών στις περιοχές Καλαμπάσας και Αγκούρα Χιλς και κινείται νοτιότερα προς τις ακτές του Μαλιμπού, γνωστοποίησε σε ένα tweet η αρχή Έρευνας και Διάσωσης του Μαλιμπού. Τμήματα του αυτοκινητοδρόμου έκλεισαν στις κομητείες του Λος Άντζελες και της Βεντούρα.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (08/11) νότια της πόλης Σίμι Βάλεϊ.

Την ίδια ώρα, στην κομητεία Βεντούρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά Χιλ, η οποία έχει ήδη κατακάψει 40.470 στρέμματα γης.

Στη βόρεια Καλιφόρνια, η πυρκαγιά Καμπ εξαπλώνεται ραγδαία στα περίχωρα της πόλης Τσίκο, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μετά το καταστροφικό πέρασμά της από την πόλη Πάρανταϊς, ανέφεραν αξιωματικοί της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνια. Οι εντολές εκκένωσης αφορούν την ανατολική πλευρά του Τσίκο, μιας πόλης με πληθυσμό περίπου 93.000 ανθρώπων, που βρίσκεται σε απόσταση 145 χλμ βόρεια του Σακραμέντο.

Η πυρκαγιά Φάιρ, η οποία καίει ανεξέλεγκτα σε μια έκταση 81.000 στρεμμάτων, κινείται δυτικά με την ταχύτητα των ανέμων στα 56 χλμ των ώρα.

Νωρίτερα, οι φλόγες σάρωσαν το Πάρανταϊς, μια πόλη 26.000 κατοίκων. Με τους ισχυρούς ανέμους να τροφοδοτούν τις φλόγες, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ραγδαία τα ξημερώματα, καλύπτοντας την πόλη με πυκνούς καπνούς και στάχτες.

«Η πόλη έχει καταστραφεί, τα πάντα έχουν διαλυθεί. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνια Σκοτ Μακλίν. «Αυτή η φωτιά κινήθηκε με τόσο μεγάλες ταχύτητες και εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να εγκλωβιστούν στις φλόγες».

Το Πάρανταϊς δεν έχει πολλές εξόδους διαφυγής. Τα τροχαία που σημειώθηκαν μετέτρεψαν τους δρόμους σε αδιέξοδα, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο, και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα οχήματά τους για να γλυτώσουν από τις φλόγες, τρέχοντας μακριά ενώ κρατούσαν στις αγκαλιές τους τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους, περιέγραψαν αξιωματούχοι.

Σε μια γυναίκα, που δεν μπορούσε να φύγει εξαιτίας του μποτιλιαρίσματος, άρχισαν οι πόνοι του τοκετού, έγραψε η εφημερίδα Enterprise-Record. «Η κατάσταση είναι χαοτική» σημείωσε ο Ράιαν Λάμπερτ, ένας αστυνομικός της τροχαίας της Καλιφόρνια.

Επιπλέον, με τη βοήθεια μιας μπουλντόζας οι διασώστες έσπρωξαν τα εγκαταλελειμμένα οχήματα για να ανοίξουν δρόμο και να φθάσουν στο νοσοκομείο Φίδερ Ρίβερ προκειμένου να απομακρύνουν τους ασθενείς, ενώ οι φλόγες είχαν τυλίξει το κτήριο, ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Ντάγκ Τίτερ, αξιωματούχος της κομητείας Μπάτε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεκάδες σπίτια μετατράπηκαν σε στάχτες, όπως επίσης ένα νοσοκομείο, ένα βενζινάδικο, πολλά οχήματα και εστιατόρια. Από το εστιατόριο Blackbear Diner, το μόνο που απέμεινε όρθιο ήταν η πινακίδα "Welcome to Paradise", μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεκάδες σταρ εγκαταλείπουν το Μαλιμπού

Η Κιμ Καρντάσιαν, η Αλίσα Μιλάνο και η Μελίσα Έθεριτζ ήταν μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Μαλιμπού, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Γκιγιέρμο δελ Τόρο ανέφερε στο Twitter ότι έφυγε αφήνοντας πίσω του τη μεγάλη συλλογή του από αντικείμενα φαντασίας και τρόμου, ενώ η τραγουδίστρια Έθεριτζ εγκαταστάθηκε σε ένα ξενοδοχείο.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές έχουν εκδώσει εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης για το Μαλιμπού, όπου κατοικούν 12.000 άνθρωποι καθώς η πυρκαγιά Γούλσεϊ που εκδηλώθηκε τη νύχτα κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Στο Μαλιμπού και στο γειτονικό Καλαμπάσας κατοικούν εκατοντάδες διασημότητες – πολλοί σε απομονωμένες βίλες, μέσα σε μεγάλα κτήματα.

Στους πρώην και νυν κατοίκους του περιλαμβάνονται η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, η Σερ, ο Τομ Χανκς, αλλά και η Μπρίτνεϊ Σπίαρς.

Οι κάτοικοι απηύθυναν έκκληση μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης για βοήθεια προκειμένου να απομακρύνουν τα άλογα και άλλα ζώα από τις φάρμες τους.

Τεράστιες ουρές αυτοκινήτων έχουν σχηματιστεί στο μοναδικό παραλιακό αυτοκινητόδρομο από και προς το Μαλιμπού.

Η Κιμ Καρντάσιαν και η αδελφή της, Κόρτνεϊ, είπαν ότι έφυγαν από τα σπίτια τους στο Καλαμπάσας αργά το βράδυ της Πέμπτης. «Είχα μόλις μία ώρα για να πάρω τα πράγματά μου και να φύγω», ανέφερε η πρώτη στο Ίνσταγκραμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ