ΚΟΣΜΟΣ

Αντρέα Νάλες: Χρειαζόμαστε φωνές όπως του Τσίπρα

Αντρέα Νάλες: Χρειαζόμαστε φωνές όπως του Τσίπρα
REUTERS/Hannibal Hanschke

«Χρειαζόμαστε επειγόντως μια κοινή στρατηγική εναντίον των δεξιών δυνάμεων που απορρίπτουν την Ευρώπη», τόνισε η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Αντρέα Νάλες, η οποία αναφέρθηκε στις προσπάθειες «σημαντικών φωνών στην Ευρώπη», όπως του Αλέξη Τσίπρα, που προσπαθούν να σφυρηλατήσουν τέτοιες συμμαχίες.

«Πρέπει και στο εθνικό επίπεδο και στη Γερμανία να συνεργαστούμε πιο στενά. Διότι κι εδώ υπάρχουν δεξιές, ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες απορρίπτουν το σύστημά μας και ζημιώνουν την δημοκρατία. Στο ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό είναι στις ευρωπαϊκές εκλογές την επόμενη χρονιά κάτι απαραίτητο», δήλωσε , σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η κ. Νάλες, σχολιάζοντας την έκκληση που απηύθυνε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της διημερίδας του SPD, στο Βερολίνο, για συνεργασία σοσιαλδημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως μια κοινή στρατηγική εναντίον εκείνων των δεξιών οι οποίοι πραγματικά λένε αυτή την Ευρώπη την απορρίπτουμε, θέλουμε να επιστρέψουμε στα εθνικά κράτη. Αυτό το θεωρώ απολύτως λάθος δρόμο. Και χάρηκα πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μου, ώστε να μπορέσουμε εδώ, από κοινού, να δείξουμε (τη θέση μας) και νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», επισήμανε η Γερμανίδα πολιτικός.

Αυτό, συνέχισε η κ. Νάλες, σημαίνει πχ να συνεργαστούμε ήδη κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, να συνεργαστούμε και μετεκλογικά. «Είναι κάτι που θέλουμε να το συνεχίσουμε και κατάλαβα ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε επίσης να δημιουργήσει μια τέτοια συμμαχία και σε εθνικό επίπεδο. Και αυτό το θεωρώ πολύ καλό. Υπάρχουν και σε άλλες χώρες τέτοιες προσπάθειες», πρόσθεσε.

Απαντώντας σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα για να επιτευχθούν τέτοιες συνεργασίες, η αρχηγός του SPD παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι η στόχευση είναι σωστή και σημαντική. «Εάν σημαντικές φωνές στην Ευρώπη, όπως ο Τσίπρας, ο Κόστα (σσ. ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας), η Νάλες και άλλοι, προσπαθούν από αυτό να σφυρηλατήσουν μια συμμαχία -αυτό είναι που λέω, να σχηματίσουμε μια συμμαχία-, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σίγουρα γίνεται. Και σε αυτό υπολογίζω», κατέληξε η Αντρέα Νάλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ