ΚΟΣΜΟΣ

Επτά περιφέρειες στους συντηρητικούς, πέντε στους σοσιαλιστές

Επτά περιφέρειες στους συντηρητικούς, πέντε στους σοσιαλιστές
«Τίποτα δεν είναι ικανό να μας σταματήσει», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν παρά τη βαριά ήττα που υπέστη το Εθνικό Μέτωπο. Getty Images / Chesnot / Ideal Image

Μεγάλη άνοδο παρουσίασαν οι συντηρητικοί στον δεύτερο γύρο των γαλλικών περιφερειακών εκλογών, καθώς κατάφεραν να επικρατήσουν σε 7 συνολικά περιφέρειες, τη στιγμή που οι σοσιαλιστές αναδείχθηκαν νικητές σε 5.

Βαριά ήττα υπέστη το Εθνικό Μέτωπο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς δεν μπόρεσε να κατακτήσει κάποια περιφέρεια, με τη Μαρίν Λεπέν, πάντως, να δηλώνει ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την άνοδο της ακροδεξιάς.

Η αποτυχία του Εθνικού Μετώπου να κερδίσει έστω και μία από τις έξι περιφέρειες στις οποίες ηγούνταν δεν εμπόδισε το αντιμεταναστευτικό κόμμα από τις βλέψεις του προς τις προεδρικές εκλογές του 2017, τον τελικό στόχο της Λεπέν.

Η Λεπέν είχε ανέβει ψηλά στα ποσοστά μετά από επιθέσεις εξτρεμιστών και ένα κύμα μεταναστών άνευ προηγουμένου στην Ευρώπη, και το κόμμα κυριάρχησε στις εκλογές του πρώτου γύρου και στις 13 νέες περιφέρειες της Γαλλίας.

«Εδώ σταματήσαμε την πρόοδο του Εθνικού Μετώπου», δήλωσε ο συντηρητικός Ζαβιέ Μπερτράν.

Παρά την πανωλεθρία, η Λεπέν έδωσε θετικό τόνο, υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει να επεκτείνει την υποστήριξη του κόμματός της.
Ισχυρίστηκε ότι τις επόμενες εβδομάδες «θα κινητοποιήσω όλους τους Γάλλους, όλων των εθνικοτήτων, που θέλουν να έρθουν μαζί μας. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, η Λεπέν πήρε 42,8% των ψήφων σε σχέση με το 57% του Μπερτράν. Η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν έλαβε 46% στα νοτιοανατολικά (Προβάνς-Άλπεις-Κυανή Ακτή), σε σύγκριση με το 53,7% του συντηρητικού δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

Οι συντηρητικοί βοηθήθηκαν προς τη νίκη στις δύο αναμετρήσεις με την Λεπέν από τους σοσιαλιστές, οι οποίοι απέσυραν τους υποψηφίους τους, ζητώντας από τους ψηφοφόρους τους να δώσουν τη ψήφο τους στους συντηρητικούς.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ανέβηκε αισθητά από τον πρώτο γύρο, δείχνοντας ότι πολλοί ψηφοφόροι ήθελαν να εμποδίσουν το Εθνικό Μέτωπο, που κάποτε βρισκόταν στο ρόλο παρία, από το να ασκήσει εξουσία.

Συνολικά, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν 7 περιφέρειες, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 5, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Μεταξύ των πολύτιμων περιφερειών που «έπεσαν» στους συντηρητικούς ήταν αυτή του Παρισιού, που για πολλά χρόνια κερδίζονταν από τους σοσιαλιστές, ενώ στη Κορσική κέρδισε ένας εθνικιστής που δεν έχει σχέση με κανένα μεγάλο κόμμα.

Η Λεπέν κατήγγειλε την «καμπάνια δυσφήμισης που αποφασίστηκε στα παλάτια της (γαλλικής) Δημοκρατίας», αναφερόμενη στη τακτική φόβου από τους ανταγωνιστές της. Μεταξύ αυτων είναι και ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βάλς, που είπε ότι το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να οδηγήσει το έθνος σε «εμφύλιο πόλεμο».

Στις εκλογές του δεύτερου γύρου συμμετείχαν 7% περισσότεροι ψηφοφόροι από αυτούς των προηγούμενων περιφερειακών εκλογών το 2010, με 50,4% των εγγεγραμμένων να έχουν ψηφίσει μέχρι τις 5:00 μ.μ. (τοπική ώρα) στις μεγάλες πόλεις, τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών πριν από πέντε χρόνια είχε ψηφίσει το 43,4% των εγγεγραμμένων πολιτών.

Παρά την ήττα του, το Εθνικό Μέτωπο έστειλε ένα μήνυμα στους Γάλλους. Ο Βαλς προειδοποίησε ότι το ακροδεξιό κόμμα παραμένει «επικίνδυνο» παρά την ήττα του, και προέτρεψε τη χώρα του να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό.

«Η Γαλλία, σε στιγμές αλήθειας, έχει πάντα βρει καταφύγιο στις αληθινές της αξίες», είπε ο Βαλς.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ