ΚΟΣΜΟΣ

Η δράση των μυστικών υπηρεσιών στην Σερβία

Η δράση των μυστικών υπηρεσιών στην Σερβία
CNN Greece

Στην Σερβία σήμερα δρουν 55 μυστικές υπηρεσίες από σαράντα χώρες και σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Σερβίας, οι πιο δραστήριοι κατάσκοποι προέρχονται από δέκα ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Από αυτές, όπως αναφέρει η σερβική εφημερίδα Νοβόστι, οι κατάσκοποι με την μεγαλύτερη επιρροή είναι αυτοί της CIA, της βρετανικής MI6, της γερμανικής BND, της ρωσικής FSB και της SOA. Παράλληλα δρουν κατάσκοποι και από την Τουρκία, το Ιράν και το Κόσοβο.

Ο καθηγητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Ντάρκο Τριφούνοβιτς αναφέρει στη "Νόβοστι" ότι οι Κροάτες ασχολούνται με την οικονομική κατασκοπεία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις πωλήσεις μεγάλων εκτάσεων γης στη Βοϊβοντίνα όπου υπάρχει κροατική μειονότητα. Έχει παρατηρηθεί, αναφέρει ο καθηγητής Τριφούνοβιτς, το φαινόμενο να καταχωρείται η γη που αγοράζουν οι Κροάτες στη Βοϊβοντίνα, στο κτηματολόγιο της πόλης Όσιγιεκ ως περιουσία του κροατικού κράτους.

Παράλληλα, ιδιαίτερα δυναμική εμφανίζεται η τουρκική MIT που επιχειρεί να ασκήσει πολιτική επιρροή στα Σκόπια, το Σάντζακ, το Κόσοβο και την Βοσνία, χρησιμοποιώντας τη μειονότητα των μουσουλμάνων του Σάντζακ στη νοτιοδυτική Σερβία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η CIA "που έχει την έγκριση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών δραστηριοποιείται στην περιοχή Ράσκα εξασκώντας πολιτική προπαγάνδα και εξαπλώνοντας τον ισλαμισμό."

Οι Κροάτες και οι Τούρκοι, με τον δικό τους τρόπο, εργάζονται συστηματικά για την διάσπαση της Σερβίας σύμφωνα με τον καθηγητή Τριφούνοβιτς, χρηματοδοτώντας οργανώσεις και κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της Βοϊβοντίνα αλλά και την δημιουργία ισχυρής παρουσίας κροατικών εταιριών στην Σερβία. Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι εργάζονται και χρηματοδοτούν τον κίνημα των Βοσνίων για την απόσχιση της περιοχής Ράσκα.

Οι συνομιλητές της "Νόβοστι" επισημαίνουν ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών τελευταία εργάζονται για να αποτρέψουν την αύξηση της ρωσικής επιρροής στη Σερβία και προς επίτευξη αυτού του στόχου προσπαθούν να προκαλέσουν ακόμη και κρίση στις σχέσεις μεταξύ των ορθοδόξων Εκκλησιών της Σερβίας και της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ