ΚΟΣΜΟΣ

«Οι στόχοι σας δεν είναι άνθρωποι»: Κατασκηνώσεις εκπαιδεύουν παιδιά-δολοφόνους στην Ουκρανία

«Οι στόχοι σας δεν είναι άνθρωποι»: Κατασκηνώσεις εκπαιδεύουν παιδιά-δολοφόνους στην Ουκρανία
REUTERS/Noam Moskowitz/ file photo

Αυτή η κατασκήνωση δεν μοιάζει με τις άλλες: μικρά παιδιά –αγόρια και κορίτσια- εκπαιδεύονται στη σκοποβολή με αληθινά όπλα και μαθαίνουν πώς να πυροβολούν και να σκοτώνουν Ρώσους και φιλορώσους. Οι οδηγίες των εκπαιδευτών είναι σαφείς: μην σκέφτεστε τον στόχο σας ως ανθρώπους. Επομένως, όταν σημαδεύουν, δεν αστειεύονται.

Πρόκειται για την κατασκήνωση «Ναός της Θέλησης» που δημιούργησε η Svoboda, μία από τις ριζοσπαστικές εθνικιστικές ομάδες της Ουκρανίας, χωμένη σε ένα δάσος στα δυτικά της χώρας. Τα περισσότερα παιδιά είναι έφηβοι, ωστόσο υπάρχουν και παιδιά ηλικίας μόλις οκτώ ετών.

Η κατασκήνωση έχει δύο στόχους: να εκπαιδεύσει τα παιδιά να υπερασπίζονται τη χώρα τους έναντι των Ρώσων και των υποστηρικτών τους και να εξαπλώσουν την εθνικιστική ιδεολογία τους.

«Δεν στοχεύουμε ανθρώπους. Αλλά δεν μετράμε τους αυτονομιστές, τους κατακτητές από τη Μόσχα, ως ανθρώπους. Επομένως μπορούμε και θα έπρεπε να τους στοχεύουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπαιδευτής Yuri "Chornota" Cherkashin στο Associated Press.

Εκτός από τις διαλέξεις, η ζωή στην εν λόγω κατασκήνωση είναι σκληρή: οι κατασκηνωτές ξυπνούν στη μέση της νύχτας από τους ήχους έκρηξεων χειροβομβίδας. Πετάγονται από τις σκηνές τους και αγωνίζονται ως στρατιώτες να κουβαλήσουν τα όπλα τους που σε πολλές περιπτώσεις έχουν το ίδιο ύψος με εκείνα. Αναγκάζονται να κουβαλούν τα βαριά όπλα τους όλη μέρα. Ο 18χρονος Mykhailo είναι ο μεγαλύτερος από τους κατασκηνωτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκπαίδευση είναι απαραίτητη.

«Κάθε στιγμή τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά στη χώρα μας. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’αυτό. Γι’αυτό ήρθα στην κατασκήνωση, για να μελετήσω πώς να προστατεύσω τον εαυτό μου και τους αγαπημένους μου», λέει χαρακτηριστικά.

Οι ακροδεξιές οργανώσεις της Ουκρανίας έχουν κατηγορηθεί για βία και ρατσισμό, αλλά διαδραμάτισαν κεντρικό, εθελοντικό ρόλο στον πόλεμο με τη Ρωσία το 2014 – με κατάληξη της προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα - και έχουν διατηρήσει δεσμούς με την κυβέρνηση.

Στην αρχή του έτους το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού έδωσε περίπου 150.000 δολάρια για τη χρηματοδότηση ορισμένων από τις παιδικές κατασκηνώσεις, από τις δεκάδες που ίδρυσαν οι εθνικιστές. Σκοπός, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η «εθνική πατριωτική εκπαίδευση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ