ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Τίθεται σε εφαρμογή η κατάπαυση πυρός

Υεμένη: Τίθεται σε εφαρμογή η κατάπαυση πυρός
Αυτή η εικόνα «παγώνει» στην Υεμένη για τις επόμενες επτά ημέρες και ελπίδα όλων είναι να μείνει «παγώμένη» REUTERS / STRINGER

Έπειτα από εννέα ολόκληρους μήνες εμπόλεμων συγκρούσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν αμέτρητες ανθρώπινες ζωές και να δημιουργηθεί οξύ πρόβλημα υποσιτισμού, η ειρήνη επανέρχεται στην Υεμένη, καθώς το πρωί της Τρίτης (11.00, ώρα Ελλάδος) τίθεται σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός, με αφορμή την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στην Ελβετία.

«Η διοίκηση των δυνάμεων του συνασπισμού ανακοινώνει την κατάπαυση του πυρός από τις 12 μ.μ. ώρα Σαναά, διατηρώντας το δικαίωμα απάντησης σε οποιαδήποτε παραβίαση της εκεχειρίας», υπογραμμίζει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανακοίνωση του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού που μεταδόθηκε από το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Η εκεχειρία θα διαρκέσει για επτά ημέρες, μέχρι δηλαδή τις 21 Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με την έναρξη των διαπραγματεύσεων και θα ανανεωθεί αυτομάτως υπό τον όρο της τήρησης αυτής από την άλλη πλευρά», συμπληρώνει η ανακοίνωση, αναφερόμενη στους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι είχε αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε στον ΟΗΕ ότι ζήτησε από τον σαουδαραβικό συνασπισμό να τηρήσει κατάπαυση του πυρός για περίοδο επτά ημερών από τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε αυτή να συμπέσει με την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα του, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 6.000 ανθρώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ