ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικοί ελιγμοί στη Γαλλία για την αντιμετώπιση της Λεπέν

Πολιτικοί ελιγμοί στη Γαλλία για την αντιμετώπιση της Λεπέν
Η ανεργία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Ολάντ Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images/Ideal Image

Το γεγονός ότι το Εθνικό Μέτωπο δεν κατάφερε να νικήσει σε καμία από τις περιφέρειες που διεκδίκησε, δεν προκαλεί εφησυχασμό ούτε στους Σοσιαλιστές, ούτε στους Ρεπουμπλικανούς που 16 μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, έχουν ήδη αρχίσει επιδίδονται σε ελιγμούς προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της Μαρίν Λεπέν προς την εξουσία.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο παρατάξεις μοιάζουν «καταδικασμένες» σε μια διαδικασία επείγουσας «ενδοσκόπησης», στον απόηχο των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας όπου το κόμμα της Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστά ρεκόρ.

Στους κόλπους του συντηρητικού κόμματος έχει ήδη ξεσπάσει πόλεμος: Οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσαν νέα ηγετική ομάδα, από την οποία αποκλείστηκε η δεύτερη στην ιεραρχία του κόμματος, Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, η οποία επέκρινε τους χειρισμούς του πρώην προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Ολάντ, από την άλλη, αναμένεται πολύ γρήγορα να λάβει νέα μέτρα τόνωσης της απασχόλησης, όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Η ανεργία, άλλωστε, έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας καθώς περίπου 3.600.000 Γάλλοι δεν έχουν εργασία. Όπως είναι φυσικό, αποτελεί το μελανό σημείο της διακυβέρνησης του προέδρου Ολάντ και το βασικό πρόσκομμα της υποψηφιότητάς του για μια νέα θητεία στον προεδρικό θώκο.

Η δημοτικότητά του Ολάντ, πάντως, καταγράφει άνοδο μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει μάλιστα να ωφελείται από τον θετικό αντίκτυπο της διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη διεθνή σύνοδο COP21.

Ενώπιον της ανοδικής πορείας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, πρέπει εντούτοις να διευρύνει την εκλογική του βάση και να πετύχει απτά αποτελέσματα στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο των επόμενων προεδρικών εκλογών.

Στη Δεξιά, η Πύρρειος νίκη των περιφερειακών εκλογών δείχνει να αποδυναμώνει τον Νικολά Σαρκοζί ενόψει των προκριματικών εκλογών του 2016. Το κόμμα του επικράτησε, αλλά όχι με ευρεία διαφορά, κατακτώντας 7 περιφέρειες έναντι 5 του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πέτυχε να περιορίσει τις εκλογικές του απώλειες.

Το κόμμα της γαλλικής ακροδεξιάς από τη δική του πλευρά δεν μπόρεσε να κερδίσει σε καμία περιφέρεια. Ωστόσο, εδραίωσε την ισχύ του στο πολιτικό σκηνικό. Και σε αυτό το ύστατο τεστ πριν από τις προεδρικές εκλογές, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ: συγκέντρωσε 6,8 εκατομμύρια ψήφους.

«Η δυναμική του Εθνικού Μετώπου μπορεί να διευρυνθεί. Προς το παρόν, το ανάχωμα άντεξε, όμως το Εθνικό Μέτωπο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην χώρα και κάποια χρονική στιγμή, το ανάχωμα θα καταρρεύσει», εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής Στεφάν Ροζέ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η εφημερίδα Le Monde κάλεσε τη Δευτέρα τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να «αναλάβουν δράση πριν από την καταστροφή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ