ΚΟΣΜΟΣ

Βλέπουν πορνό δημοσίως: Η νέα τάση απασχόλησε τη βουλή της Βρετανίας

Βλέπουν πορνό δημοσίως: Η νέα τάση απασχόλησε τη βουλή της Βρετανίας
Pixabay

Ένα φαινόμενο που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις παρατηρείται στα μέσα μεταφοράς και δημόσιους χώρους της Μεγάλης Βρετανίας. Ολοένα και περισσότερα άτομα βλέπουν πορνογραφικό υλικό δημοσίως.

Η 23χρονη Έλι Τσάπμαν βρισκόταν σε μία δημόσια βιβλιοθήκη όταν πρόσεξε την οθόνη του υπολογιστή ενός άντρα, γύρω στα 60, που ήταν στον χώρο. Η νεαρή ήταν πίσω του και συνειδητοποίησε πως ο εν λόγω άντρας έβλεπε ορισμένες φωτογραφίες που μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο… πορνογραφικές.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω… ήταν απαίσια», λέει η 23χρονη στην DailyMail, τονίζοντας πως δεν περίμενε ποτέ να δει κάτι τέτοιο σε δημόσιο χώρο. «Δεν κατάλαβε πως καθόμουν πίσω του, γιατί κάθε φορά που περνούσε κάποιος άλλος από κει, άλλαζε γρήγορα τη σελίδα και έμπαινε στο email του», συμπληρώνει.

«Επί δέκα λεπτά αναρωτιόμουν τι πρέπει να κάνω», λέει η 23χρονη. «Υπήρχαν μικρά παιδιά στην άλλη άκρη του χώρου, κάτι που το έκανε ακόμη πιο σοκαριστικό».

Τελικώς απευθύνθηκε σε μία από τις υπαλλήλους της βιβλιοθήκης. «Της εξήγησα τι είδα. Έδειξα τον άντρα και επέστρεψε στο γραφείο της να μιλήσει με κάποιον άλλον. Αλλά, μέχρι να επιστρέψει (σ.σ. ο άντρας) είχε φύγει. Νομίζω πως με είδε όταν σηκώθηκα και κατέλαβε ότι τον είδα». Ο συγκεκριμένος κύριος, όπως την ενημέρωσαν οι υπάλληλοι, πήγαινε πολύ συχνά στο βιβλιοπωλείο.

Όπως τονίζει η Τσάπμαν και άλλες γυναίκες που έχουν βρεθεί μπροστά σε τέτοιο θέαμα, ακόμη και αν τα σημεία που διαθέτουν ελεύθερο wifi μπλοκάρουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, το πρόβλημα δεν μπορεί να εξαλειφθεί.

Τέτοια περιστατικά παρουσιάζονται ολοένα και περισσότερο. Μόλις τον προηγούμενο μήνα ένας επιφανής νομικός που εργαζόταν στο Σίτι του Λονδίνου, «συνελήφθη» να βλέπει πορνό στο υπολογιστή του γραφείου του και τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Η Ναταλία Γρηγορίου, μία 25χρονη δασκάλα που ζει στην αγγλική πρωτεύουσα, βίωσε ένα παρόμοιο περιστατικό στα μέσα μεταφοράς. Επέβαινε σε ένα λεωφορείο ένα πρωί του Ιανουαρίου όταν είδε ότι ο διπλανός της έβλεπε πορνό στο κινητό του.

Περιγράφοντας τις σκηνές που αντίκρισε, αναφέρει πως ο άντρας παρακολουθούσε ανενόχλητος την πορνογραφική ταινία και όταν κατάλαβε πως τον βλέπει απλώς έβαλε ακουστικά και συνέχισε.

«Δεν ήξερα τι να κάνω. Ήμουν σοκαρισμένη και φοβισμένη. Ο οδηγός του λεωφορείου δεν μπορούσε να τον δει και δεν υπήρχε κανένας άλλος κοντά μας». Η 25χρονη δασκάλα φοβήθηκε μέχρι και για την σωματική της ακεραιότητα.

Παρόμοια είναι και η εμπειρία που περιγράφει η 32χρονη Σαμάνθα Βάρβικ, η οποία είδε έναν νεαρό να βλέπει πορνογραφική ταινία στο τρένο, αλλά αποφάσισε να μην δώσει καμία σημασία. Παραδέχεται, βέβαια, πως αν είχε μαζί της το παιδί της, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική.

Όπως σημειώνει η ψυχολόγος Σούζι Χέιμαν, η τεχνολογία έχει καταστήσει το πορνό εξαιρετικά προσβάσιμο. «Αν γυρίσουμε 15 χρόνια πίσω, το πορνό ήταν κάτι που απαιτούσε κόπο για να το αποκτήσεις», πράγμα που δημιουργούσε αίσθημα ντροπής. Πλέον αυτό δεν ισχύει.

Η Βουλή των Κοινοτήτων και Επιτροπές Ισότητας απεφάνθησαν τον προηγούμενο μήνα πως τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτό το ζήτημα είναι τόσο απειλητικά για τη δημόσια υγεία, όσο αυτά που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Οι βουλευτές τόνισαν πως το να βλέπεις πορνό δημοσίως, είναι μία μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης και κάλεσαν τις εταιρίες μεταφορών να λάβουν μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ