ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Κασόγκι: «Κόκκινη γραμμή» για το Ριάντ οι ευθύνες στον πρίγκιπα Σαλμάν

Δολοφονία Κασόγκι: «Κόκκινη γραμμή» για το Ριάντ οι ευθύνες στον πρίγκιπα Σαλμάν
O υπουργός Εξωτερικών του Ριάντ, Άντελ Αλ Τζουμπέιρ. REUTERS/Hamad l Mohammed

Τα αιτήματα να αναγνωριστεί η ευθύνη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας  Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι συνιστούν «κόκκινη γραμμή», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ριάντ, Άντελ Αλ Τζουμπέιρ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία δυσφημιστική συζήτηση για τον πρίγκιπα διάδοχο ή τον πατέρα του τον Σαουδάραβα μονάρχη.

«Στην Σαουδική Αραβία η κυβέρνησή μας είναι κόκκινη γραμμή. Ο φρουρός των δύο ιερών τεμενών και ο πρίγκιπας διάδοχος είναι κόκκινη γραμμή», υπογράμμισε ο Τζουμπέιρ.

«Αυτοί εκπροσωπούν κάθε Σαουδάραβα πολίτη και κάθε Σαουδάραβας πολίτης εκπροσωπεί αυτούς. Και δεν θα ανεχθούμε καμία συζήτηση οποιουδήποτε είδους που δυσφημίζει τον μονάρχη μας ή τον πρίγκιπα διάδοχό μας», συνέχισε.

Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος διέμενε στις ΗΠΑ και αρθρογραφούσε για την Washington Post, ήταν πολύ επικριτικός απέναντι στον πρίγκιπα διάδοχο.

Έπειτα από πολλές διαψεύσεις, οι σαουδαραβικές αρχές αναγνώρισαν εν τέλει την ευθύνη τους και ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 21 άτομα. Ωστόσο έκθεση της CIA, την οποία εξασφάλισαν αμερικανικές εφημερίδες, προχωράει περισσότερο και κάνει λόγο για ανάμειξη του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο Τζουμπέιρ τόνισε στην συνέντευξη αυτή ότι ο πρίγκιπας διάδοχος δεν έχει καμία σχέση με την δολοφονία του Κασόγκι. «Ήμασταν πολύ σαφείς. Ξεκινήσαμε μια έρευνα που συνεχίζεται και θα τιμωρήσουμε τα άτομα που ευθύνονται», πρόσθεσε.

Επίσης ζήτησε από την Τουρκία να δώσει στους Σαουδάραβες τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της και να σταματήσει να τις δίνει στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τέλος ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου ήταν μια «ανεξέλεγκτη επιχείρηση» πρακτόρων των υπηρεσιών πληροφοριών.

Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε τις επικρίσεις που δέχεται ότι απαλλάσσει την σαουδαραβική ηγεσία από τις ευθύνες της όσον αφορά την δολοφονία του Κασόγκι, πλέκοντας μάλλον το εγκώμιο της Σαουδικής Αραβίας για την διατήρηση χαμηλής τιμής του πετρελαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ