ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η MI5 έχασε ευκαιρίες να αποτρέψει την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ

Βρετανία: Η MI5 έχασε ευκαιρίες να αποτρέψει την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Jon Super

Η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφαλείας του βρετανικού κοινοβουλίου (ISC) ανακοίνωσε σήμερα ότι η ΜΙ5 -η υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου- έχασε ευκαιρίες να αποτρέψει την επίθεση αυτοκτονίας του 2017 στο Μάντσεστερ, που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους.

Η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφαλείας του βρετανικού κοινοβουλίου (ISC) ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν πολλές αποτυχίες από εκείνους που παρακολουθούσαν τον δράστη, τον 22χρονο Βρετανό Σαλμάν Αμπεντί, ο οποίος είχε καταγωγή από τη Λιβύη.

Ο Αμπεντί ήταν γνωστός στην MI5 από το 2014, αλλά η περίπτωσή του δεν είχε ποτέ παραπεμφθεί σε κάποιο πρόγραμμα αντιτρομοκρατίας και η MI5 δεν του είχε επιβάλει περιορισμό στις μετακινήσεις.

Επίσης είχε επισκεφθεί έναν εξτρεμιστή σύνδεσμό του στη φυλακή, αλλά ούτε η αστυνομία ούτε η MI5 είχαν προβεί σε ενέργειες μετά την επίσκεψη αυτή. «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπήρξε μια σειρά από αποτυχίες στον χειρισμό της υπόθεσης του Σαλμάν Αμπεντί», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ντόμινικ Γκριβ.

«Παρότι είναι αδύνατο να πούμε αν, σε περίπτωση που αυτές (οι αποτυχίες) δεν είχαν υπάρξει, θα είχε προληφθεί η καταστροφική επίθεση στις 22 Μαϊου, έχουμε συμπεράνει ότι, ως αποτέλεσμα των αποτυχιών, χάθηκαν πιθανές ευκαιρίες να αποφευχθεί η επίθεση», κατέληξε ο Γκριβ.

«Η βρετανική κυβέρνηση, η αστυνομία και η MI5 κάνουν ό,τι μπορούν για να καταπολεμήσουν την εξελισσόμενη απειλή της τρομοκρατίας και έχουν υποβληθεί σε ελέγχους έπειτα από μια σειρά φονικών επιθέσεων τον περασμένο χρόνο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ.

«Έπειτα από τις επιθέσεις, η κυβέρνηση, η αστυνομία και η MI5 υποβλήθηκαν σε μια σειρά από ενδελεχείς ελέγχους για να διασφαλιστεί ότι όλοι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πατάξουμε την εξελισσόμενη απειλή της τρομοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός.

«Ευχαριστώ την ISC για την έκθεσή της, την οποία θα εξετάσουμε και θα απαντήσω επισήμως εν ευθέτω χρόνω», είπε ο Τζαβίντ.

Η Βρετανία βίωσε τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις το 2017 οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 36 ανθρώπους και ήταν οι φονικότερες μετά την επίθεση της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ