ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές απέτυχαν να συμφωνήσουν για το Γιβραλτάρ

Brexit: Οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές απέτυχαν να συμφωνήσουν για το Γιβραλτάρ
REUTERS/Jon Nazca

Οι διαπραγματευτές των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να συμφωνήσουν για το θέμα του Γιβραλτάρ κατά την διάρκεια των σημερινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Αυτό δήλωσαν διπλωματικές πηγές για το ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή που θα κληθεί να επικυρώσει την συμφωνία για το Brexit.

Νωρίτερα, η εκρόσωπος της Τερέζα Μέι είχε δηλώσει ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα συνεργαστεί με την Ισπανία για το Brexit, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Βρετανία έχει συνεργαστεί ανοικτά με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Γιβραλτάρ και ότι θέλει να διασφαλίσει μία καλή συμφωνία «για το σύνολο της οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου».

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια να εκκαθαρίσουν τα τελευταία προσκόμματα πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Κυριακής για την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις της τελευταίας στιγμής της Ισπανίας για το Γιβραλτάρ σημαίνουν ότι το τελικό κείμενο της συμφωνίας δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν από την τελευταία στιγμή.

Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την αρχή που θα διέπει τις μεταξύ τους σχέσεις στη μετά-Brexit εποχή.

Το κείμενο αυτό «συμφωνήθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών» και έχει γίνει αποδεκτό επί της αρχής σε πολιτικό επίπεδο, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης των ηγετών, κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ