ΚΟΣΜΟΣ

Εσθονία: Άγρια επίθεση σε βάρος ευρωβουλευτή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης

Εσθονία: Άγρια επίθεση σε βάρος ευρωβουλευτή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης
Φωτογραφία Αρχείου EPA/VALDA KALNINA LATVIA OUT/LITHUANIA OUT/ESTONIA OUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα στην Εσθονία κατά νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό έλαβε απρόσμενη τροπή όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν στον Indrek Tarandευρωβουλευτή των Πρασίνων, ο οποίος επιχείρησε να πάρει το μικρόφωνο από το χέρι του αρχηγού του συντηρητικού κόμματος (EKRE) Martin Helme.

Το συντηρητικό κόμμα έκανε κάλεσμα στους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν κατά του συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για το μεταναστευτικό και μερικές εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο της Εσθονίας.

Μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDE), μεταξύ των οποίων και επιφανή μέλη της κυβέρνησης, έδωσαν επίσης το «παρών» σε μία προσπάθεια να μιλήσουν με τους διαδηλωτές και να τους μεταπείσουν.

Οι διαδηλωτές, όμως, δεν επέτρεψαν στα μέλη του SDE να πάρουν τον λόγο και όταν ο Indrek Tarand αποφάσισε να πάρει το μικρόφωνο από τον Martin Helme και να απευθυνθεί στο πλήθος, δέχθηκε επίθεση.

Οι διαδηλωτές τον έσπρωξαν από το πόντιουμ και τον έριξαν στο έδαφος, όπου τον κλώτσησαν επανειλημμένως. Ευτυχώς, επενέβησαν οι φύλακες ασφαλείας και τον έσωσαν από τις άγριες διαθέσεις του πλήθους.

«Ήμουν θύμα βίας και, ως νομοταγής πολίτης, υπέβαλα μήνυση μετά το περιστατικό», είπε ο Tarand στην ιστοσελίδα ERR. «Αυτού του είδους η δημόσια επίθεση δεν μπορεί να επιτραπεί», συμπλήρωσε, γνωστοποιώντας πως δεν έχει τραυματιστεί.

Εκπρόσωποι του EKRE κατηγόρησαν τον Tarand πως ήταν μεθυσμένος κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης και της συνεδρίασης της Βουλής. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. «Φυσικά και δεν ήμουν», ανέφερε.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση ώστε να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση.

«Μία επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Riigikogu και οι αστυνομικοί έλαβαν κατάθεση από το θύμα, Indrek Tarand», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας: «Κάποιοι ισχυρίστηκαν πως ο Tarand ήταν μεθυσμένος. Οι αστυνομικοί εξήτασαν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του και ο άνθρωπος ήταν νηφάλιος. Ο στόχος της έρευνάς μας είναι να διευκρινίσουμε τις ακριβείς αιτίες του περιστατικού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ