ΚΟΣΜΟΣ

Κίνδυνο πολεμικής σύρραξης μεγάλης κλίμακας «βλέπει» ο Ποροσένκο - Τι απαντά ο Πούτιν

Κίνδυνο πολεμικής σύρραξης μεγάλης κλίμακας «βλέπει» ο Ποροσένκο - Τι απαντά ο Πούτιν
REUTERS/Yevgeny Volokin

Στο «κόκκινο» εξακολουθεί να συντηρείται το θερμόμετρο, έπειτα από την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με αφορμή την κατάσχεση τριών ουκρανικών πλοίων και των πληρωμάτων τους από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, υψώνοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους, δήλωσε ότι μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύρραξη με τη Ρωσία απειλεί τη χώρα του. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τον Ποροσένκο ότι ενορχήστρωσε μια ναυτική «πρόκληση» στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να ενισχύσει τη φθίνουσα δημοτικότητά του ενόψει των εκλογών του επόμενου χρόνου.

Η Ρωσία συνέλαβε τρία ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους την Κυριακή, κατηγορώντάς τα για παράνομη είσοδο στα ρωσικά χωρικά ύδατα, κάτι που η Ουκρανία αρνείται.

Το επεισόδιο ήγειρε φόβους στη Δύση για μια ευρύτερη σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών και έκτοτε το Κίεβο έθεσε σε ισχύ στρατιωτικό νόμο σε περιοχές της χώρας, εκφράζοντας φόβους για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του σχετικά με το περιστατικό, ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ότι τα ουκρανικά πλοία ξεκάθαρα έχουν άδικο, χαρακτήρισε το περιστατικό ως μια συνοριακή υπόθεση ελάσσονος σημασίας και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ότι ενορχήστρωσε τη μίνι κρίση προκειμένου να δώσει ώθηση στα πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του.

«Αναμφίβολα, επρόκειτο για μια πρόκληση» υπογράμμισε ο Πούτιν σε ένα οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα.

«Οργανώθηκε από τον πρόεδρο ενόψει των εκλογών. Ο πρόεδρος βρίσκεται στην πέμπτη θέση σε ποσοστά δημοτικότητας κι επομένως έπρεπε κάτι να κάνει. Χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα προκειμένου να εισαγάγει τον στρατιωτικό νόμο».

«Υπήρχε πιθανότητα ο Ποροσένκο να μην περάσει στον δεύτερο γύρο (…). Για αυτό ακριβώς, έπρεπε κάτι να κάνει».

Πρόκειται για «ένα παιχνίδι ώστε να αυξήσει την ένταση, ένα ανέντιμο παιχνίδι στο εσωτερικό της χώρας για να ασκήσει πιέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους του» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκπλήρωσαν «το στρατιωτικό καθήκον τους»

Η ρωσική ακτοφυλακή εκπλήρωσε την Κυριακή «το στρατιωτικό καθήκον της» καταλαμβάνοντας τρία πολεμικά πλοία της Ουκρανίας στα ανοικτά της Κριμαίας, επισήμανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε σχέση με αυτό το περιστατικό που κλιμάκωσε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας-Κιέβου.

«Εκπλήρωσαν το στρατιωτικό καθήκον τους, με ακρίβεια» τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους. «Τι συνέβη; Εκείνοι (οι Ουκρανοί) δεν απάντησαν στα αιτήματα των συνοριοφυλάκων μας. Και εισήλθαν στα χωρικά ύδατά μας» εξήγησε ο Πούτιν.

Ποροσένκο: Ορατή «απειλή» ρωσικής εισβολής και ξεσπάσματος «ολοκληρωτικού πολέμου»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υποστήριξε την Τρίτη ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την «απειλή» της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και του ξεσπάσματος «ενός ολοκληρωτικού πολέμου» με τη Ρωσία, υψώνοντας ακόμη περισσότερο τον τόνο των ήδη δραματικών δηλώσεών του μετά το επεισόδιο της Κυριακής στην Αζοφική Θάλασσα.

Το Κίεβο κατήγγειλε την «παράνομη» κράτηση των ναυτών του από τη Μόσχα

Η Ουκρανία κατήγγειλε τέλος την «παράνομη» κράτηση των 24 ναυτών της που αιχμαλωτίσθηκαν την Κυριακή από τη Ρωσία πάνω στα πλοία τους στα ανοικτά της Κριμαίας, ένα επεισόδιο που έχει αυξήσει την ένταση ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Διακοίνωση διαμαρτυρίας κατά «της συνέχισης από τη Ρωσία των παράνομων ενεργειών της», μια αναφορά στην κράτηση των στρατιωτικών αυτών, εστάλη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ουκρανική διπλωματία.

«Ο αριθμός των (ρωσικών στρατιωτικών) μονάδων οι οποίες σταθμεύουν κατά μήκος όλων των συνόρων μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Μια ευρείας κλίμακας ένοπλη σύρραξη με τη Ρωσία απειλεί τη χώρα», είπε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ρωσικών αρμάτων μάχης στην περιοχή των συνόρων τριπλασιάστηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

«Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με την απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσική Ομοσπονδία», επανέλαβε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ο αρχηγός του ουκρανικού Κράτους έκανε λόγο περί μεγάλης αύξησης των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα και ενίσχυσης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία πριν από τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα χθες Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αργεντινή. «Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η επιθετικότητα», είπε ο Τραμπ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στη χώρα του ότι είναι πολύ «υποχωρητικός» έναντι της Μόσχας.

Το επεισόδιο της Κυριακής ήταν η πρώτη ανοικτή στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα, αργότερα την ίδια χρονιά, της ένοπλης σύρραξης στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ